Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Gent herdenkt 20 verzetslui WO II

wo 6 mrt. - 1:32

In Gent krijgen 20 verzetslui uit de Tweede Wereldoorlog een gedenksteen. Het gaat om zogenaamde struikelstenen die in het trottoir verwerkt worden, vlakbij de plek waar de mensen door de Duitsers zijn opgepakt. De stenen zijn een idee van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig, eerder herdacht hij zo al op verschillende plaatsen joodse slachtoffers.
Herdenking verzetslui
© Foto: Radio 2

In de Meersstraat in Gent wordt Gustave Labens herdacht met een struikelsteen. Hij is één van de twintig verzetslui die in de Gentse binnenstad of in een deelgemeente zo'n steen krijgt. Labens was verzetsman tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd opgepakt en vermoord door de Duitsers. Voor zijn weduwe, Suzanne Langui (99) en nichtje Edith Van Paemel is deze herdenking een bijzonder moment. "Mijn tante heeft heel haar leven gevochten voor deze erkenning. Het is een wens die voor haar uitkomt. Wij hopen dat deze steen helpt om ook deze slachtoffers te blijven gedenken. Mijn tante is een enorm sterke vrouw die na de dood van mijn oom uit werken moest en als alleenstaande moest overleven. Ze had een zware last om mee te dragen maar ze is zich voortdurend blijven inzetten voor andere mensen. Een echte vechtster", vertelt Van Paemel. Tante Suzanne is zichtbaar blij maar kan, door haar hoge leeftijd, zelf niet uitgebreid reageren. 

 

Weduwe Suzanne

Weduwe Suzanne

Saboteurs

In de Meersstraat komen in totaal acht struikelstenen. Want ook zeven collega's van Laevens worden er herdacht. Zij werkten allemaal in de OIP. Dat was een fabriek waar optisch materiaal gemaakt werd, zoals nachtkijkers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek door de Duitsers bezet. Zij bleven er materiaal produceren dat vooral voor de oorlog bedoeld was. Een kleine cel verzetslui probeerde de productie te saboteren, verzamelde informatie en zorgde er ook voor dat belangrijke documenten niet verloren gingen. Vlak voor het einde van de oorlog werd hun spionage en verzet ontdekt. Acht mensen werden opgepakt en naar concentratiekampen gevoerd. Zes verzetsmensen overleefden het niet, twee anderen kwamen later om op een gevangenisboot.

Veel verre familieleden zijn naar de Meersstraat gekomen om hun grootvader, oom of overgrootvader te eren. Ook op andere plaatsen, onder meer ook in deelgemeentes Drongen en Mariakerke, komen er struikelstenen en zijn er nog kleine herdenkingen met nabestaanden. 

 

Struikelsteen

Struikelsteen

Duits kunstproject

De struikelsteen is een idee van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. Voor het eerst komen er stenen om verzetslui te herdenken, eerder gebeurde het al voor joodse slachtoffers. Zo zijn er in de Veldstraat in Gent ook struikelstenen om omgekomen leden van de bekende joodse familie Bloch te herdenken. De Nationale Confederatie Politieke Gevangen en Rechthebbenden is blij dat de struikelstenen nu ook voor verzetslui kunnen. Voorzitter Mark Van Den Driessche: “Wij vinden het belangrijk om deze mensen niet te vergeten. Zeker omdat de laatste ooggetuigen bijna overleden zijn. We leggen nu stenen aan de huizen waar die verzetslui opgepakt zijn. We gaan de scholen contacteren en hopen dat ze ermee aan de slag gaan.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet