Gent zet camera aan Joods monument na vandalisme
ma 18 nov. - 5:52
Stad Gent neemt maatregelen tegen de beschadigingen aan het Lustig-monument aan de Lindelei. Het monument verwijst naar de Joodse rabbijn Michael Lustig uit Gent die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd werd, net als vele andere Joden. Al vijf keer namen vandalen het monument onder handen. De laatste keer gebeurde dat begin november rond de herdenking van Kristallnacht.
Tijdens Kristalnacht (9 op 10 november 1938) werden in Duitsland meer dan 900 synagogen in brand gestoken en werden de ramen van Joodse winkels en huizen ingegooid. Stad Gent vermoedt dan ook dat de vernielingen aan het monument gericht antisemitisch vandalisme zijn en grijpt nu in. "De allereerste keer dat het monument beschadigd werd, dachten we nog dat het om blind vandalisme ging. Maar nu het steeds opnieuw gebeurt, denken we dat het om moedwillige vernielingen gaat", zegt gemeenteraadslid Karin Temmerman (SP.A).
Camera en extra patrouilles
Gent kondigt nu aan dat er voor zeker één jaar een camera komt aan het monument om vandalisme op te sporen én af te raden. De belichting van het monument wordt ook aangepast zodat het zichtbaarder wordt. Er komt een nieuw infobord om voorbijgangers uit te leggen wat het monument symboliseert. Ook de politie zal vaker in de buurt patrouilleren. Stad Gent kondigde de maatregelen aan afgelopen weekend, aan het monument. Daar was een protestactie van zo'n 250 mensen tegen het vandalisme.
Gerechtelijk onderzoek
Alain Bloch, één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Gent, vraagt het gerecht om het vandalisme hoog op de agenda te zetten. "Als het om banale baldadigheden gaat, vraag ik de daders om zich kenbaar te maken en de schade te vergoeden. Als het echter om racistische daden gaat, dan moet er vervolging komen.
Een Joodse tol
Het monument beeldt een 'dreidel' uit, dat is een Joodse tol waar op bepaalde belangrijke feestdagen mee gespeeld wordt. Al verschillende keren werd de tol van de sokkel losgemaakt, de laatste reparatie van het kunstwerk kostte stad Gent nog 20.000 euro. De stad hoopt met de extra maatregelen vandalisme te voorkomen.