Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Gentse "neuzekensoorlog" duikt op in nieuwe Suske en Wiske over schilder Jan van Eyck

wo 6 nov. - 5:29

2020 is het Van Eyck-jaar en striphelden Suske en Wiske spelen daarop in met een nieuw album over een verloren schilderij van de Vlaamse primitief Jan van Eyck. Jaren geleden dolden Suske en Wiske ook al met Rubens en Bruegel. Pikant detail: de "neuzekensoorlog" van Gent komt ook even voorbij in het album.
Suske en Wiske

"De verloren van Eyck": zo zal het nieuwe album van Suske en Wiske heten, dat in februari 2020 verschijnt. Suske en Wiske keren terug naar de 15e eeuw in Gent. Schilder Jan van Eyck krijgt de opdracht van Filips de Goede om een portret te maken van zijn aanstaande bruid Isabella van Portugal, en Suske reist mee, als verstekeling. Maar ook Wiske wil mee.  

Detectivewerk

Scenarist Peter Van Gucht liet zich vooral inspireren door het "detectivewerk" van de kunstenaar. Het bleek dat van Eyck "op zijn reizen in het buitenland tekeningen maakte van het landschap voor militaire doeleinden. Jan was dus naast schilder ook een soort geheim agent," zegt Van Gucht aan persagentschap Belga. 

Tekenaar Luc Morjeau licht toe: "Er zijn een aantal verwijzingen naar zijn schilderijen in het album en ook in de tekst zitten er heel wat knipogen. Het was niet zo moeilijk om van Eyck te portretteren, omdat we een grote vrijheid hadden."

Neuzekesoorlog

Bekijk hier al een plaat uit het komende Suske en Wiske-album, en merk op dat Jan van Eyck meteen midden in de actie terechtkomt van de fameuze "neuzekensoorlog" in Gent, de verbeten strijd tussen twee snoepverkopers die mierzoete "neuzen" of cuberdons aan de man brengen:

suske en wiske

suske en wiske

Het is niet voor het eerst dat Suske en Wiske in aanraking komen met een Vlaamse meester. Eerder verschenen al de albums "De raap van Rubens" (1976)  en "De dulle griet" (1966), respectievelijk over Peter Paul Rubens en Pieter Bruegel. De hommage aan Jan van Eyck valt samen met het 75-jarige jubileum van Sus en Wis.

Overal van Eyck

Waarschuwing: in 2020 valt niet te ontsnappen aan Jan van Eyck. In het Museum voor Schone Kunsten in Gent gaat op 1 februari de grootste van Eyck-expo ooit open, "Van Eyck. Een optische revolutie", waar kosten noch moeite voor worden gespaard. Er zijn ook allerlei andere initiatieven rond Van Eyck in Gent volgend jaar.

In de herfst gaat dan het nieuwe bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal open, voor het beroemde Lam Gods van de gebroeders van Eyck.

Wie was van Eyck?

Jan van Eyck (wellicht geboren in Maaseik in 1390 en overleden in Brugge in 1441) is een van de grootste zogenoemde "Vlaamse primitieven". Er zijn maar weinig werken van hem bewaard en die zijn verspreid over de hele wereld. Het bekendste is natuurlijk het veelluik "De aanbidding van het Lam Gods", dat op dit moment wordt gerestaureerd (behalve dan het beruchte verdwenen paneel "De rechtvaardige rechters", gestolen in 1934).

Andere werken van Van Eyck zijn onder meer "Madonna met kanunnik Joris van der Paele" dat in het Groeningemuseum in Brugge hangt of dit vermoedelijke zelfportret, "Man met rode tulband" uit de National Gallery in Londen.

 

van eycl

van eycl

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet