Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Gentse studentenraad wil meer aandacht voor mentale gezondheid van studenten

wo 21 aug. - 3:41

De studentenraad van de Gentse universiteit vraagt meer aandacht voor de mentale gezondheid van studenten. Uit een enquête bij ongeveer 4400 studenten, blijkt dat 1 op de 20 studenten de laatste maanden vaak aan zelfmoord heeft gedacht.
© Foto : Belga

Dat komt onder meer door de hoge werkdruk, maar ook omdat studenten vaak niet weten waar ze terecht kunnen om over hun negatieve gedachten te praten. En daardoor trekken ze niet snel genoeg aan de alarmbel. Daarom moeten er extra maatregelen komen. De Gentse studentenraad vraagt dat studenten vlot terecht kunnen bij anonieme en betaalbare hulp. Studenten die niet willen dat hun ouders op de hoogte zijn, kunnen geen beroep doen op een terugbetalingssysteem. Voor een grote groep studenten is het de mening van hun ouders die hen tegenhoudt om hulp te zoeken. Een anonieme student vertelt bijvoorbeeld: “Ik heb al enkele keren aan mijn ouders verteld dat ik hulp zou willen, maar ze denken dat mijn problemen niet serieus genoeg zijn.” Goedkope anonieme alternatieven zijn momenteel amper bekend bij de studenten, en dat moet veranderen, zegt de studentenraad. 

Meer bewustzijn

Ouders, maar ook studenten missen bewustzijn. Studenten weten niet hoe ze elkaar moeten ondersteunen, ook al willen ze dat wel kunnen. Wanneer ze zich niet goed voelen, gaan ze er niet altijd op een goede manier mee om. De Gentse studentenraad wil dat elke student de juiste vaardigheden heeft om mentaal gezond te zijn. 

De Gentse studentenraad hoopt dat de overheid hiervoor extra inspanningen wil doen. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet