
de madammen
Gepersonaliseerde urnes of doodskisten: "Een urne gemaakt van een boomstronk uit je tuin? Waarom niet!"
wo 27 jan. - 11:10

“Mensen die vooraf hun kist of urne komen kiezen, dat gebeurt meer en meer”, vertelt begrafenisondernemer Evelyne Haerens bij ‘De Madammen’. “Voor de coronapandemie waren het vooral ouderen die daarmee bezig waren. Hun kinderen wonen bijvoorbeeld in het buitenland, en ze willen dat hun laatste wens toch zeker gerespecteerd wordt. Dus ze komen op voorhand hun kist of urne, bloemen en drukwerk kiezen. Door de coronacrisis zijn ook jongere mensen daarmee bezig. Vanaf 35 tot 55 jaar ongeveer. De pandemie heeft voor enige onrust gezorgd. Mensen staan er ineens bij stil: wat als mij morgen iets overkomt? Ze willen hun partner of nabestaanden niet opzadelen met extra zorgen. Dus zij gaan hun uitvaart mee helpen voorbereiden.”
"Kleine accenten maken een groot verschil"
“Twee jaar geleden zijn wij gestart met de personalisatie van urnes en kisten. Op een kunstbeurs in Brussel zag ik prachtige streetart hangen en dacht ik: waarom doen we dat niet op een kist? Per toeval ben ik in contact gekomen met een jonge graffitikunstenaar en zo ging de bal aan het rollen. We hadden eerder wel eens de vraag gekregen van nabestaanden of bijvoorbeeld de kleinkinderen iets op de kist kon schrijven of tekenen. De personalisatie moet niet per se groots of opvallend zijn. Het kunnen kleine accenten zijn die een groot verschil maken. Het enige waar je rekening mee moet houden, zijn de afmetingen van kisten en urnen. Maar voor de rest is er héél veel mogelijk!”
Bekijk hieronder hoe een kist beschilderd wordt
We kunnen dierbaren jammer genoeg niet terugbrengen. Maar we kunnen van de situatie wél iets moois maken, een gepast afscheid. Dat kan zo krachtig en mooi zijn.
Creativiteit
Wie kiest er voor zo’n gepersonaliseerde kist of urne? “In het begin waren dat vooral de artistieke zielen. Waar we hen enorm dankbaar voor zijn. Zij hebben die ideeën aangewakkerd. Maar tegenwoordig gaat het over een ruim en divers publiek. Oma’s en opa’s die hun kleinkinderen de kist laten beschilderen. Of mensen die zelf de handen uit de mouwen steken en hun eigen urne maken. Van een mooie boomstronk uit hun tuin bijvoorbeeld! Zolang de afmetingen goed zitten, kan dat allemaal.”
“De coronacrisis maakt rouwen vaak moeilijker. Maar mensen zijn ook zo creatief. Je ziet dat bijvoorbeeld bij het online condoleren. De brieven en boodschappen die wij zien passeren zijn zo mooi. Mensen nemen daar écht hun tijd voor, om hun emoties op papier te zetten. Er worden bijvoorbeeld ook veel meer bloemen geschonken. Daar zitten ook echte pareltjes tussen. Mensen vinden, ondanks het feit dat ze fysiek niet aanwezig kunnen of mogen zijn, toch een manier om zich uit te drukken.”