Gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen vreest problemen door personeelstekort
vr 30 aug. - 0:11

"We kampen met een ernstig personeelstekort. Op dit moment kunnen we het nog de baas maar als er geen extra mensen bij komen dan komen we in de problemen.", vertelt Luc Cap, directeur van de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen. "Het probleem is dat er binnen afzienbare tijd veel mensen met pensioen gaan, zij moeten op tijd vervangen worden. Het is ook zo dat we meer tijd moeten vrijmaken om het personeel op te leiden om mee te zijn, bijvoorbeeld met digitale en virtuele evoluties. Dat zijn mensen die we dan niet kunnen inzetten voor recherchetaken. Er gaat ongeveer 10 procent van hun tijd naar opleidingen.", zegt de directeur. Er werken 356 mensen bij de federale gerechtelijke politie
Vrees dat criminelen vrij spel krijgen
Als er geen mensen bij komen, komen er problemen. Zeker als er opnieuw terrorismezaken opduiken, zoals in de periode 2015-2016, zitten we met te weinig mensen. Nu zijn terrorisme en radicaliseringen wat minder aanwezig, maar toch hebben we jaarlijks nog 40 of 45 dossiers in Oost- en West-Vlaanderen samen. Dat is niet niks.", benadrukt Cap.
Mooie jaarcijfers
De gerechtelijke politie boekte afgelopen jaar mooie resultaten. Zo heeft ze 270 mensen aangehouden en leidde tachtig procent van de dossiers waarop de speurders gewerkt hebben effectief tot een vervolging. Er is maar liefst 5.712.000 euro in beslag genomen. In drie van de vijf zaken ging het om huizen.
Trends
Er blijven cannabisplantages opduiken. Zo werden er vorig jaar 22 plantages opgerold, tegenover 14 het jaar ervoor. In de haven van Gent zijn grote hoeveelheden coke in beslag genomen, ook mensensmokkel langs de 8 snelwegparkings was vorig jaar een groot probleem. Daarnaast heeft de gerechtelijke politie ook een dossier rond matchfixing in het tennis opgelost, waarbij een Armeense bende is opgerold die tijdens wedstrijden met spelers en coaches in contact stond. De rechercheurs blijven waarschuwen voor de gevaren van de digitale criminaliteit. “Als het te mooi is om waar te zijn, ga er dan niet op in,” geven ze nog als goede raad mee.