
de inspecteur
Gestolen spullen op reis: wat nu?
vr 17 apr. - 7:29

Bestolen worden op reis, het is niet leuk. Maar als het je overkomt, kan je maar beter weten waar je recht op hebt. In een verzekeringspolis staan veel kleine lettertjes en die zijn van belang.
Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding moet je eerst en vooral een verzekering hebben tegen diefstal. Dat is namelijk niet altijd het geval. Een reisverzekering bestaat uit verschillende bouwstenen. Je moet dus zelf kiezen welke onderdelen je wil opnemen in je polis. Een bijstandsverzekering komt bijvoorbeeld vaak voor, net als een annulatieverzekering. Maar wil je verzekerd zijn tegen diefstal, kruis dan ook het vakje 'verzekering tegen diefstal' aan.
Als je een all-in reisverzekering neemt, zit de optie 'diefstal' er wel vanzelf in.
Gewoon gepikt is niet genoeg
Een verzekering tegen diefstal is dus een must om aanspraak te maken op een schadevergoeding. Maar als je de kleine lettertjes goed leest, zie je dat het moet gaan om diefstal met verzwarende omstandigheden. Een inbraak in je hotelkamer bijvoorbeeld. Of een diefstal met geweld.
Dat wil dus zeggen dat 'gewoon' bestolen worden door een zakkenroller niet genoeg is om een schadevergoeding te krijgen. Je moet al minstens bedreigd worden en in sommige gevallen moet je zelfs een serieuze klap krijgen zodat er duidelijk sprake is van geweld.
Al die voorwaarden staan vermeld in je polis maar het kan soms moeilijk zijn om de kleine lettertjes te ontcijferen. Wanneer je nu wel of niet vergoed wordt, is afhankelijk van conctract tot contract.
Snel reageren is de boodschap
Eén gouden regel als je bestolen wordt: doe zo snel mogelijk aangifte van de diefstal bij de lokale autoriteiten. Veel mensen wachten tot ze weer in België zijn om aangifte te doen maar dat heeft geen zin. De politie zal nog wel akte nemen van de diefstal maar de verzekeraar zal de kosten niet meer vergoeden.
Maar er zijn ook momenten waarop je onmogelijk aangifte kan doen. Als je bijvoorbeeld op groepsreis bent en de bus staat te wachten. Dan kan je niet in een politiekantoor gaan zitten. In dat geval doe je er goed aan om zo snel mogelijk je reisbureau of touroperator te verwittigen. Zo is er toch een bewijs van de diefstal. Als je verzekeraar dan van goeje wil is, krijg je misschien toch nog een vergoeding.
Verzeker dure spullen extra
Soms kan het zijn dat je extra dure spullen meenemt op reis. Juwelen bijvoorbeeld. Of een duur cadeau voor een vriend of familielid in het buitenland. Een gewone reisverzekering tegen diefstal dekt deze spullen niet omdat ze teveel geld kosten. In dat geval doe je er goed aan om voor die dingen een kostbaarhedenverzekering te nemen.
Een verzekering tegen diefstal is dus niet zaligmakend. Vaak draai je toch nog zelf op voor de kosten. Een stomme vergetelheid - zoals een gsm die je aan het zwembad laat liggen en gestolen wordt - is al helemaal niet gedekt.