Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

 • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Getest: de OrCam voorleesbril

do 29 mrt. - 6:30

De OrCam is een draagbare camerabril die aan je aan je montuur vastmaakt. Alles wat je aanduidt leest de OrCam voor in real-time. Denk aan brieven, etiketten, kranten, straatnaamborden, e-mails, sms'jes, enz. De stem komt via een discrete luidspreker binnen aan je oor. Het toestel werkt via een afstandsbediening/batterij dat verbonden is via een snoer. Lesley is blind sinds haar negende en test de OrCam voor mij uit!

 Je krijgt sowieso een montuur zonder glazen bij de camera maar je kunt het toestel makkelijk switchen of zelfs aan je zonnebril monteren. Lesley was alvast lovend over het design!

Ik had eerst schrik dat ik als een cameraman de straat op moest met een hele installatie aan mijn hoofd, gelukkig is het compact!

— Lesley De Ceulaer - Hoboken

De test

Lesley testte het toestel een aantal weken en was aangenaam verrast. Je kunt de camera goed bedienen met de afstandsbediening (zie afbeelding onder). Aan het bakje zijn weinig bedienknoppen dus je kan weinig fout doen. Aan/uit, volumeknoppen en een programbutton om de functie te verplaatsen. Ook opladen is eenvoudig en goed te vinden.

 

 

Verschillende functies

 • Voorleesfunctie

Deze functie doet het goed, je wijst iets aan, de camera neemt een foto en begint ongeveer te lezen waar je je vinger had. Voor een slechtziende is deze voorleesfunctie nog praktischer. Ik weet soms niet goed of ik juist wijs maar dan corrigeert hij door te zeggen dat "de tekst wegvalt". Als je langer dan 5 seconden naar hetzelfde kijkt neemt de camera automatisch een foto.

Ook handig dat je het volume goed kan aanpassen in je oor, vanop afstand hoor je bijna niet dat er iets wordt ingesproken in mijn oor. Heel subtiel en fijn voor mij! De voorleesfunctie werkt zelfs voor sms'jes, straatnaamborden en halteborden bij het openbaar vervoer, gewoon weten waar te wijzen!

 • Gezichtsherkenning

Deze functie moet je op voorhand instellen. Je trekt een foto van de persoon die je wil opslaan en spreekt zelf de naam in. Dan wordt deze gearchiveerd en bij herkenning leest het toestel automatisch zijn/haar naam. Dat ging vlot bij mijn man, tot hij zijn bril afzette dan herkende de camera hem niet meer, jammer!

 • Productherkenning

Deze functie heb ik niet getest maar werkt zoals de gezichtsherkenning. Dus ook zelf in te stellen. Ik liet de camera de etiketten van de producten lezen wat mij in de keuken ook al enorm hielp!

Conclusie

+

 • subtiel design
 • je hoort niet dat er iets voorgelezen wordt tenzij volume heel luid staat
 • makkelijk te bedienen
 • makkelijk te laden
 • toestel benoemt ook wat het doet
 • voor slechtzienden zeker het ideale toestel

-

 • gezichtsherkenning deed het niet altijd goed (klein verschil kan al voor hapering zorgen)
 • prijs ligt heel hoog
 • in verhouding tot prijs zou het meer opties mogen hebben (omschrijving omgeving bijvoorbeeld)
 • (nog) niet terugbetaalbaar via Vlaams Agentschap

7,5/10

Er waren dagen waarop ik het 10/10 zou geven maar er zijn nog een paar minpuntjes en de prijs zorgt ook voor een serieuze puntenaftrek.

— Lesley De Ceulaer - testpersoon

 

Ondanks de hoge prijs en het feit dat het (nog) niet op de refertelijst van het Vlaams Agentschap te vinden is kun je de (gratis) test doen via de verdeler van de OrCam, Kobavision. Bij hen kun je ook altijd terecht voor meer info!

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet