Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Getest: helpt een antitranspirant tegen overmatig zweten?

ma 15 jun. - 6:00

Een antitranspirant gaat de zweetgeur niet verdoezelen, zoals een klassieke deodorant doet, maar gaat er voor zorgen dat je niet meer zweet. Dat is althans wat de producent belooft. Maar is het wel gezond voor je oksels?
© Getty Images

Pieter Dandois uit Wilrijk is psychiatrisch verpleegkundige en wilt zo’n antitranspirant graag eens testen. “Er zijn heel wat stressvolle momenten op het werk. Daar komt dan wel het nodige zweet bij kijken. Eens ik het gevoel heb dat ik aan het zweten ben, ben ik mij daar continu bewust van. Dan wil ik mijn armen liefst niet meer opheffen. Of als ik ’s avonds thuiskom en mijn kinderen wil knuffelen, dan ben ik mij daar heel bewust van. Ik weet dat zij dat niet erg vinden, maar toch… Ik ben bang dat mensen denken dat ik stink. Dat er, nadat het zweet opgedroogd is, een geurtje blijft hangen. ’t Zou leuk zijn als ik mij daar al een paar dagen geen zorgen meer over moet maken.”

Pieter gaat aan de slag met Axitrans. “Er staat duidelijk op dat het géén deodorant is. Het is een klein flesje met een rollerdop. Het product heeft weinig tot geen geur. In de bijsluiter staat dat het product volledige bescherming voor zeven à tien dagen biedt nadat je ’t twee keer aanbrengt. Ik ben zeer sceptisch. Ik ga deze week ook drie keer lopen, dus dan kan ik meteen zien of het werkt. Als het werkt, dan zou dat wel megafantastisch zijn!”

"Zelfs als het dubbel zo duur was, zou ik het nog steeds kopen"

“Het is duidelijk dat ik bijna niet zweet onder mijn oksels”, vertelt Pieter tijdens het joggen. “Ik geef het product een acht op tien! Ik heb de afgelopen dagen bijna niet gezweet. Ik heb nochtans mijn best gedaan! Ik heb heel wat dingen gedaan die ik anders niet zou doen omwille van het zweten. Het is gemakkelijk om aan te brengen, het is niet plakkerig. Maar na het aanbrengen heb ik wel een tintelend gevoel onder mijn oksels. Ik heb ook last van wat rode vlekjes. Het is een goed idee om het ’s avonds aan te brengen, zo heb je er tegen de ochtend minder last van. Maar die klachten zijn op dag twee helemaal weg. Twintig euro is ’t voor mij meer dan waard! Zelfs als het dubbel zo duur was, zou ik het nog steeds kopen.”

Ik heb somslast van een tintelend gevoel onder mijn oksels. Maar de antitranspirant doet zeker wat het belooft!

— Testpersoon Pieter uit Wilrijk

Niet voor iedereen

Chris Callewaert, ‘zweetprofessor’ aan de UGent, verschiet niet van positieve resultaat. “Axitrans is een sterke antitranspirant en bevat 15 à 20 procent aluminiumzouten. Dat gaat ervoor zorgen dat je zweetporieën verstopt geraken en je dus niet meer kan zweten. Daar heeft Pieter ook dat tintelend gevoel. De aluminiumzouten gaan de huid dichttrekken.” Dat klinkt niet zo gezond. “Er is nog geen onderzoek gedaan naar linken tussen het gebruik van een antitranspirant en eventuele ziektes of kanker. Voorlopig wordt het nog als veilig bestempeld.”

“Zweten is perfect gezond. Het voert natuurlijke afvalstoffen af en heeft invloed op de bacteriën, microben, schimmels en gisten op je huid. Die helpen onze huid soepel en gezond te houden. Ik raad zo’n antitranspirant echt niet voor iedereen aan, zeker niet voor mensen die ‘normaal’ zweten. Op termijn kan je daardoor meer bacteriën hebben die geur veroorzaken.” Het omgekeerde effect dus. “Andere neveneffecten kunnen roodheid, jeuk, irritatie, droogheid en een schilferende of verschrompelde huid zijn.”

Zweten is gezond! De meeste mensen hebben geen antitranspirant nodig. Een klassieke deodorant doet perfect zijn werk.

— Chris Callewaert, zweetprofessor aan UGent

Groeiende populariteit

In Duitsland en de UK zijn antitranspiranten super populair. “Ik hoop dat dat hier niet gaat gebeuren”, zegt Callewaert tot slot. “Er zijn niet veel mensen die écht overmatig zweten. Niet iedereen heeft dus zo’n product nodig. Veel antitranspiranten zijn ook alleen verkrijgbaar op voorschrift. Axitrans hoort daar trouwens ook bij, maar dat kan je toch gewoon vrij kopen. Maar het is echt niet gezond als iedereen het gaat gebruiken. De meesten hebben dat écht niet nodig. Een deodorant doet perfect wat hij moet doen. Het gaat bacteriën doden en een frisse geur toevoegen. Deodorant is ook minder schadelijk voor je goede bacteriën en microboden en is gezonder voor je huid. De prijs is ook veel schappelijker!”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet