Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Getest: marsepein

di 24 mei - 9:57

Hij ligt tegenwoordig het jaar rond in de winkel, maar waar moet je precies zijn voor de lékkerste marsepein?
marsepein: waar vind je de lekkerste?

OK, het is er misschien niet het de tijd van het jaar voor, maar als de supermarkten er het hele jaar door verkopen zijn er ook mensen die het kopen. En die willen natuurlijk de lekkerste!

Getest

De Inspecteur kocht 5 verschillende verpakkingen voor een blinde smaaktest met z’n grote smaakpanel. Een interessant experiment: van het merk Horeca Select van Makro proefden ze 2 versies: één met 33% amandel en één met 50% amandel (hetzelfde percentage als bij de drie andere merken).

De marsepein-top 5:
  1. Carrefour “50% amandelen”– 13,98 euro/kg
  2. Boni “50% amandelen” (Colruyt) – 10,56 euro/kg
  3. Horeca Select "50% amandelen" (Makro) – 9,48 euro/kg
  4. Delhaize “50% amandelen” – 10,60 euro/kg
  5. Horeca Select "33% amandelen" (Makro) – 5,99 euro/kg

Bijna dubbel zoveel stemmen voor winnaar Carrefour als voor de verliezer van Makro, da’s best een groot verschil voor een product met amper twee hoofdingrediënten…

Eeuwenoude eenvoud

Isabelle Sioen van Food 2 Know vergeleek zoals altijd de ingrediëntenlijsten van de vijf, en begon met een les geschiedenis: “Marsepein is al een eeuwenoud recept. Millennia-oud zelfs, want het wordt naar verluidt al vermeld in de bijbel. In die tijd werd het gegeten om aan te sterken.”

De basis is heel gewoon: amandelen met suiker. Toch zit er vaak meer in dan dat. “De industrie doet er steevast stabilisatoren bij. Winnaar Carrefour voegt als enige ook 1% bittere amandelen toe.”

Een bittere toets die in de smaak valt bij het panel, maar die niet zonder gevaar is. Sioen: “Die bittere variant is een andere soort, hij komt dus van een andere boom dan de zoete amandel. De bittere amandel werd vroeger gebruikt als geneesmiddel, maar bevat van nature een blauwzuurverbinding, die giftig is in grote hoeveelheden. Vandaar dat ze er hier maar heel weinig van toevoegen.”

‘Kermissmaak’

De voorproevers vonden sommige van de merken niet zo natuurlijk smaken. Ze hadden het onder andere over een “opgefokte kermissmaak” en verdachten heel wat producenten ervan om hun marsepein te pimpen met al dan niet kunstmatige aroma’s.

Isabelle Sioen: “Er is er eigenlijk maar één die een aroma toevoegt en dat is Delhaize. Die producent gebruikt ook een ander bewaarmiddel en andere extra suikers dan de vier anderen. Want ja, ook in marsepein zitten altijd verschillende soorten suiker. Niet echt een goede keuze, gezien de uitslag”.

Maar de allerlaatste plaats gaat naar de enige 33% amandel-marsepein. Sioen: “Logisch, ze hebben de noten daar gewoon vervangen door suiker. Da’s dus nog een grotere suikerbom dan al de rest. En je kan marsepein sowieso al niet echt gezond noemen: een kleine 500 Kcal per 100 gram. Daarmee komen we eigenlijk al dicht in de buurt van chocolade. Als je op je gezondheid let eet je beter gewoon amandelnoten, zo vermijd je al die suikers.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet