Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Getest: wit boerenbrood

do 10 mrt. - 1:36

Je haalt het misschien het liefst bij de bakker, maar welke supermarkt heeft eigenlijk het lekkerste witte boerenbrood?
waar koop je lekker wit boerenbrood?

Supermarktbrood, de ene koopt het al liever dan de andere. Maar het is een feit dat elke keten intussen dagvers brood aanbiedt. Je mag het meestal ook zelf door de snijmachine jagen. Tijd voor een test!

Smaaktest

De Inspecteur wou 5 witte boerenbroden kopen, maar merkte dat niet elke keten die naam gebruikt. Hij kwam uiteindelijk terug met 4 boerenbroden en één wit “hoevebrood”. Nu, het gaat uiteindelijk om hetzelfde: een wit brood met zo’n typische rustieke korst. Na heel wat gesmaak en gesmikkel werd dit uiteindelijk...

De top 5 van het smaakpanel:
  1. Lidl ‘wit boerenbrood’ - 1,8125 euro / kg
  2. Albert Heijn ‘wit boerenbrood’ - 2,49 euro/kg
  3. Colruyt ‘wit boerenbrood’ - 1,8125 euro/kg
  4. Delhaize ‘wit boerenbrood’ - 1,99 euro/kg
  5. Spar ‘wit hoevebrood’ - 2,56 euro/kg

Volgens het panel is de nummer één ook de beste koop: Lidl klopt de rest op smaak én op prijs.

In de 'mix'

Voedingsexpert Isabelle Sioen van Food 2 Know (Ugent) vroeg de samenstelling van de broden op bij de verschillende supermarkten. Ze vond echter niet meteen een verklaring voor de goeie score van Lidl.

“Het valt me wel op dat de broden van Lidl en Spar veel meer verschillende ingrediënten bevat dan de rest. Eigenlijk heb je voor wit brood maar 4 basis-ingrediënten nodig: water, gist, zout en vooral bloem. Al de andere ingrediënten zijn bedoeld om de smaak, textuur, kleur, houdbaarheid… te verbeteren."

"Lidl en ook Spar gebruiken duidelijk méér van die broodverbeteraars dan de anderen: dextrose, melkeiwit, glucosestroop… Vermoedelijk gaat het om een kant-en-klare mix die ze kopen en eraan toevoegen. Dat mag ook van de wet. Het is alleen vreemd dat ze allebei een vergelijkbare mix gebruiken en toch zo verschillend scoren.”

Die extra ingrediënten zorgen er trouwens niet voor dat een brood rijker wordt aan calorieën. “Integendeel zelfs: Colruyt vermeldt dextrose terwijl Lidl zowel dextrose als glucosestroop vermeldt – 2 soorten suiker dus. En toch zitten er in totaal mínder enkelvoudige suikers in bij Lidl dan bij Colruyt.” Het brood van Colruyt is ook een uitschieter op het vlak van vet: “2,6 gram per 100 gram – da’s bijna het dubbele van Delhaize en zelfs vier keer zo veel als bij Albert Heijn”.

met een 'korreltje' zout

De proevers vonden het ene brood ook opvallend zouter dan het andere. “Da’s vreemd. Vroeger namen sommige bakkers het niet zo nauw met de maximumnorm van 2% zout in brood, maar daar is een paar jaar geleden gelukkig verandering in gekomen. Hier blijven ze er allemaal mooi onder: tussen de 1 en de 1,2 gram per 100 gram.”

Albert Heijn heeft volgens de proevers het meest ‘natte’ brood. “Dat komt wellicht omdat zij niet alleen tarwe- maar ook roggebloem gebruiken. Die heeft een andere samenstelling op vlak van zetmeel en eiwitten waardoor het vocht beter vastgehouden wordt. Ook Delhaize gebruikt overigens roggebloem. Maar wellicht wat minder, want het effect is daar volgens de voorproevers iets minder opvallend.”

Isabelle geeft ook nog haar voorkeur voor bruin of volkorenbrood mee: “Da’s toch nog altijd veel rijker aan vezels, mineralen, vitaminen… en dus gezonder.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet