
goeiemorgen morgen!
Goeiemorgen Morgen! gaat op zoek naar "De Beste Buurt van Vlaanderen". Hoe organiseer je zelf een gezellig buurtfeest?

Hoe begin je eraan?
Wanneer je een buurtfeest wil organiseren, moet je daarvoor toelating vragen. "Je kan daarvoor terecht bij je gemeente", zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). "Je kan het initiatief concreet bespreken en je kan de regels navragen." De regels verschillen van gemeente tot gemeente en het hangt er ook van af wat je precies organiseert. "Gebruik je een publieke ruimte of gaat het feest in de tuin door? Moet je straten afsluiten? En wil je lawaai maken na 22 uur? Dat speelt allemaal mee bij je aanvraag."
Zo hou je het betaalbaar
- De feest-of buurtvergoeding: veel gemeenten bieden dat aan. Het is een subsidie voor buurtinitiatieven. In Leuven en Zonhoven krijg je 250 euro. In Mechelen kan je zelfs tot 500 euro krijgen voor een eenmalig buurtfeest.
- Voldoe aan de voorwaarden van de feestvergoeding: Soms is er een minimum aantal deelnemers vereist om de subsidie te krijgen. In Meulebeke kom je bijvoorbeeld pas in aanmerking als je buurt- of straatfeest uit minimaal 25 deelnemers bestaat. In Leuven moeten de deelnemers op ten minste 12 verschillende adressen wonen.
- Subsidie voor een culturele act: Wil je ook een optreden op je buurtfeest? Sommige gemeentes geven subsidies voor een culturele act, zoals een concert of straattheater. Die moet je dan wel apart aanvragen.
- Leen of huur materiaal: je moet niet alles zelf kopen voor je feest. Veel gemeenten en zelfs provincies hebben materiaal te leen of te huur. Denk aan tafels, stoelen, tenten en nadarhekken. Maar ook microfoons, een geluidsinstallatie of een podium. Sommige gemeenten geven ook gratis herbruikbare bekers. Je betaalt dan wel voor de reiniging en voor de verloren of vernielde exemplaren. In Leuven is dat bijvoorbeeld het geval.
Gebruik je een publieke ruimte of gaat het feest in de tuin door? Dat is een belangrijk verschil.
5 Tips voor een geslaagd feest
- Doe je aanvraag op tijd: De deadline verschilt van gemeente tot gemeente. In Zonhoven bijvoorbeeld moet de aanvraag ten minste 4 weken voor de start van het feest binnen zijn.
- Wil je de straat afsluiten? Daarvoor vraag je een aparte vergunning aan.
- Wil je vieren op privédomein? Ook dan kan het zijn dat je als organisator een aanvraag moet doen voor je feest. Informeer bij je gemeente hoe het zit.
- Wil je sterke drank schenken of vuur maken? Ook dat moet je vaak aanvragen.
- Vraag een licentie aan voor het afspelen van muziek: wanneer je muziek afspeelt in het openbaar (bv. op straat), moet je toestemming krijgen van de makers, uitvoerders en producenten van de muziek. Via de site van Unisono kan je op een eenvoudige manier een licentie bekomen voor het gebruik van opgenomen muziek. Ook voor een liveoptreden vergoed je de auteur en componist via Unisono.