Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Google verwijdert alle advertenties voor slotenmakers: "We werken aan oplossing om enkel malafide bedrijven te weren"

do 11 feb. - 7:45

Malafide slotenmakers die via zoekmachine Google adverteren en woekerprijzen vragen aan mensen in nood, het is een probleem dat al jaren aansleept. Er wordt gewerkt aan een definitieve oplossing, maar in tussentijd heeft Google alle advertenties voor slotenmakers verwijderd. "We willen samen een manier zoeken om betrouwbare slotenmakers wel te laten adverteren," zegt Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker bij De Inspecteur op Radio 2.

Wie voor een gesloten deur staat en een slotenmaker nodig heeft, klikt maar beter niet op de eerste de beste advertentie van Google. Die waarschuwing geeft De Inspecteur al jaren mee. Want malafide slotenmakers betalen veel geld om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen. En vervolgens rekenen ze woekerprijzen aan om bijvoorbeeld een eenvoudig slot te veranderen.

Tijdelijk geen advertenties

Om het probleem van de malafide slotenmakers op te lossen zitten de Vlaamse Slotenmaker Unie, Google en Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker al even samen. Maar een definitieve oplossing uitwerken blijkt niet zo simpel. Daarom heeft Google sinds 11 februari om middernacht tijdelijk alle advertenties voor slotenmakers verwijderd.

"Op dit moment worden alle advertenties geweerd. Zowel die van malafide slotenmakers als die van betrouwbare slotenmakers", legt Staatssecretaris De Bleeker uit. Maar ze waarschuwt ook: "Waakzaamheid blijft geboden, want malafide slotenmakers kunnen wel nog altijd tussen de gewone zoekresultaten verschijnen."

Wie een betrouwbare slotenmaker zoekt, kan dat best doen via een betrouwbare website zoals mijnslotenmaker.be of de website van de Vlaamse Slotenmakers Unie.

We werken aan een officieel certificaat voor slotenmakers. Enkel zij zullen mogen adverteren.

— Eva De Bleeker

Officiële erkenning nodig

Op dit moment worden dus alle advertenties op Google verwijderd. "Maar dat is niet eerlijk voor slotenmakers die zich wel aan de regels houden. Daarom werken we aan een manier om een duidelijk onderscheid te kunnen maken."

De Bleeker denkt samen met de Vlaamse Slotenmakers Unie aan een systeem om slotenmakers te certificeren. "Betrouwbare slotenmakers moeten zich aan een gedragscode houden en hun vakkennis kunnen bewijzen. Enkel dan kunnen ze een certificaat krijgen." Enkel die gecertificeerde slotenmakers zouden dan kunnen adverteren via Google.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet