Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Goud in Brusselse riolen: "Wellicht jaarlijks 5 kilo goud tussen het slib"

do 24 okt. - 10:19

Onderzoekers van de VUB en de ULB werken momenteel samen aan een opmerkelijk project. Ze bekijken of het mogelijk is om edelmetalen, zoals goud en zilver, te oogsten uit het slib van de rioolwaterzuiveringsinstallaties in Brussel. Het onderzoek loopt ondertussen al een half jaar, en één ding is zeker: er hoopt zich behoorlijk wat op in de Brusselse riolering. 
© Foto: Belga

De riolering: een kleine goudmijn?

Denk maar aan de momenten waarop we onze handen wassen zonder daarbij onze gouden sierraden uit te doen. Door de erosie van die juwelen spoelen we eigenlijk constant kleine deeltjes goud door de gootsteen.

"Maar goud zit ook in bepaalde medicijnen tegen reuma," zegt VUB-onderzoekster Natacha Brion. "En zilver wordt regelmatig gebruikt als een middel om bacteriën te doden. In sportkledij zitten er vaak nanodeeltjes zilver, omdat die zweetgeuren bestrijden. Wanneer je die kledij wast, komt het zilver ook in het rioolwater terecht." 

70 kilogram zilver per jaar

Momenteel proberen de onderzoekers in kaart te brengen hoe groot de potentiële buit zou kunnen zijn. Op een half jaar tijd hebben ze al een aantal stalen slib geanalyseerd. "Tot nu toe hebben we in die stalen 0.5 tot 1 gram goud gevonden per ton droog slib. De zilverconcentratie ligt zelfs 10 keer hoger: daarvan vinden we 5 tot 10 gram terug per ton slib." 

Afgaand op die eerste resultaten voorspelt Brion voor heel Brussel een behoorlijke buit: "Als we kijken naar de hoeveelheid slib in het hele gewest, dan verwachten we daar jaarlijks 5 kilogram goud en 70 kilogram zilver op te kunnen halen. Dat zijn toch geen verwaarloosbare hoeveelheden."

Stedelijke ontginning: een groen proces?

Volgens Brion is het belangrijk dat er ingezet wordt op onderzoek naar stedelijke ontginning. Want de natuurlijke ertsen worden steeds schaarser. "Er wordt geschat dat de ertsen die we nu traditioneel uit de mijnen halen binnen dit en 20 jaar uitgeput zullen zijn. Bovendien gaat de traditionele mijnbouw ook vaak ten koste van heel wat natuurgebied. We bekijken daarom of we niet kunnen inzetten op alternatieve ontginning." 

Het onderzoek loopt nog tot eind februari 2022. De komende maanden zal het team onderzoeken of ze de edelmetalen op een milieubewuste manier uit het slib kunnen filteren om het daarna te recycleren. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet