
de inspecteur
Granola uit de supermarkt? Ja, maar...
smaaktest
ma 29 apr. - 6:30

Top 5:
- Crownfield (Lidl) - 3,58 euro/kg
- Carrefour – 6,64 euro/kg
- Jordan’s - 5,74 euro/kg
- Golden Bridge (Aldi) - 1,54 euro/kg
- Quaker – 8,88 euro/kg
Crownfield wint de smaaktest met een neuslengte voorsprong van Carrefour. Toch is er een gigantisch smaakverschil, en niet alleen tussen die 2 merken.
De producenten pakken hun recepten stuk voor stuk anders aan: met of zonder rozijnen; of met veel, weinig of zelfs helemaal geen noten...
Oude bekende
Granola is tegenwoordig dé ontbijthype, maar het bestaat al veel langer dan je zou denken.
- Naar verluidt zag de eerste granola al midden de jaren 1800 het levenslicht . Tegen het eind van de 19de eeuw kon je het al in heel wat winkels in de V.S. kopen.
- Kellogg’s was toen een bekende producent van “granula”, zoals hij in die dagen ook wel genoemd werd.
- In de jaren 1960 kwam er, vooral in de Verenigde Staten, een heropleving. Daarna verdween het geleidelijk aan uit de rekken.
- Maar vandaag is granola terug, en hoe! Onze supermarkten er ook weer vol van.
Het geheim van de winnaar
Annick Verween vindt Crownfield een logische winnaar:
- Dat merk bevat de meeste energie (468 kcal per 100g), het meeste vet en het meeste verzadigde vet.
- En ze weet intussen ook waar al dat vet vandaan komt: Crownfield bevat namelijk veel noten.
- Het is het enige merk dat zo’n rijke variëteit vermeldt in de ingrediëntenlijst: pecannoten, hazelnoten en amandelen.
- Toch vinden de proevers noten niet onontbeerlijk in granola: Carrefour bevat geen enkele noot en haalt toch eervol zilver.
- Wel goed om te weten: Carrefour bevat het meeste zout. In absolute cijfers is het niet ongelofelijk veel, maar toch 5 tot 10 keer zoveel als de andere merken.
Muesli met een extraatje
- De basis van elke granola is net zoals bij muesli volkorengraan. Het gaat om haver, tarwe en rogge.
- Alle merken bestaan voor meer dan de helft uit granen. Jordan’s zelfs voor ¾, het hoogste gehalte van allemaal.
- Het extraatje dat van muesli granola maakt is suiker. Bij alle merken is het ingrediënt 2 of 3 in de lijst.
- De merken vermelden honing, maar gebruiken ook een pak andere suikers.
- Winnaar Crownfield gebruikt bijvoorbeeld maar 1% acaciahoning, de rest zoet hij bij met rietsuiker.
- Trouwens: honing bestaat dan wel uit natuurlijke suikers, maar je lichaam merkt geen verschil met geraffineerde suiker.
Gezond imago
Granola zit in de voedingsdriehoek in de rode restgroep, dus bij de voedingswaren die je best zo weinig mogelijk eet.
- Het zit wel aan de ‘betere kant’ van die restgroep: volkorenproducten hebben sowieso het voordeel dat ze heel veel vezels bevatten.
- Dat is vooral zo bij Golden Bridge van Aldi: 7,7 gram vezels per 100 g is echt veel.
- Haver kan bovendien ook bijdragen tot een lage cholesterol, maar dan alleen in combinatie met een gebalanceerde voeding en een gezonde levensstijl.
- Ter vergelijking: Frosties bevatten gemiddeld 382 kcal per 100g – bij granola is dat een pak meer: gemiddeld 432 kcal per 100 g.
- Dat komt vooral omdat er in Frosties bijna geen vet zit, en in granola zo’n 13 gram vet per 100 g.
- Maar Frosties bevatten wel bijna 30% suiker, de gemiddelde granola maar 18%.
Doe het zelf
Industriële granola is helaas altijd iets minder uitgebalanceerd en bevat in vergelijking met muesli veel suikers.
De meeste gezondheidsgoeroes die granola aanbevelen, maken hem zelf. Zo hebben ze de ingrediënten veel beter in de hand.
Jij kan dat ook: check zeker dit recept van Aha!
Wil je de calorieën beperken: laat dan de suiker weg of gebruik enkel een beetje honing.