Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Gravad lax met rode biet en een aardappelsalade van Jeroen Meus

vr 11 sep. - 11:28

Verse zalm, traag gemarineerd in rode biet, appel en specerijen: gravad lax met rode biet en een aardappelsalade.

Verse zalm, traag gemarineerd in rode biet, appel en specerijen: gravad lax met rode biet en een aardappelsalade.

Gravad lax betekent letterlijk ‘begraven zalm’. Het is een oude bewaarmethode uit Scandinavië waarbij een vis in zout en suiker wordt verpakt en dan onder de grond gestopt om hem koel te houden.

Het zout in combinatie met de suiker zorgen dat de vis gaart en niet bederft. Jeroen gebruikt naast zout en suiker ook rode biet en appels voor meer smaak en zet de vis in een nacht de koelkast in plaats van hem te begraven. Hier past een kloeke aardappelsalade met venkel bij die op smaak gebracht wordt met curry-yogonaise.

[ds nid:48044|build_mode:teaser]

Ingrediënten

De gemarineerde zalm

  • 600 g zalmfilets met vel
  • 150 g grof zout
  • 120 g bruine suiker
  • 60 g kristalsuiker
  • 2 appels
  • 1 grote rode biet
  • 1 citroen (onbehandeld)
  • 1 koffielepel witte peper
  • 10 cl wodka

De curry-yogonaise

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 1 koffielepel kurkumapoeder
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • peper
  • zout

De aardappelsalade met venkel

  • 250 g aardappelen (vastkokend)
  • 1 venkel
  • 1 bussel lente-uitje
  • 1/2 bussel bieslook

Bereiding

De gemarineerde zalm

  1. De zalm moet minstens 12 uur marineren. Bereid hem dus de dag van tevoren en laat hem een nacht in de koelkast staan.
  2. Maak eerst de marinade. Meng het zout met de bruine en de witte suiker, de peper en de wodka in een diepe ovenschaal.
  3. Rasp de schil van de citroen. Bewaar de rest van de citroen in de koelkast om te gebruiken in andere gerechten. Schil de appels en de rode biet en rasp ze fijn.
  4. Meng de citroenzeste en de geraspte biet en appel met het zoutmengsel.
  5. Dep de zalm goed droog met keukenpapier en leg hem in de schaal. Bedek hem volledig met de marinade en doe er dan huishoudfolie over. Duw de folie goed aan en laat de zalm minstens 12 uur marineren in de koelkast.

De curry-yogonaise

  1. Meng de mayonaise met de yoghurt.
  2. Breng op smaak met currypoeder, kurkumapoeder, witte wijnazijn, peper en zout.
  3. TIP: Kurkuma of geelwortel geeft niet veel smaak, maar kleurt de yogonaise mooi geel. Gebruik voldoende currypoeder zodat de yogonaise veel smaak heeft.

De aardappelsalade met venkel

  1. Naar de website van Dagelijkse Kost

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet