de inspecteur
Grote belastinghervorming op komst: arbeid minder belast, milieubelastende producten meer
vr 28 mei - 7:23
Op 2 juni wil Minister van Financiën Van Peteghem starten met het hele proces voor de hervorming van onze belastingen. “We beginnen met een gesprek in het parlement, waarbij alle politieke partijen hun visie mogen voorstellen. Daarna wordt er gesproken met andere partijen zoals werkgevers, werknemers, armoedeorganisaties en milieuorganisaties."
Al die partijen kunnen hun bezorgdheden uiten, zegt de minister.” Vervolgens gaan we samen met fiscaal experten werken aan een plan om al die ideeën te bundelen. “We maken daar dan een blauwdruk van en gaan het voorstellen in heel het land.”
Wanneer mogen we veranderingen verwachten? “De aanpassingen aan de belastingbrief zouden er volgend jaar al mogen zijn, 829 codes is gewoon te veel.”
Arbeid minder belasten
Niet alleen onze belastingbrief wordt hervormd, de minister wil het hele belastingsysteem herdenken. "We willen in de eerste plaats de belasting op arbeid verlagen. België staat op dit aan de top van de wereld op dat vlak."
Hoe dat concreet zal worden aangepakt is nog niet duidelijk, maar burgers zouden het wel in hun portemonnee moeten voelen. "Wie nu door een promotie 100 euro bruto extra krijgt, houdt daar netto vaak bijna niks aan over. Dat willen we verbeteren." Van Peteghem wil ook de zogenaamde werkloosheidsval wegwerken: "Werken moet interessanter zijn dan genieten van een werkloosheidsuitkering."
Compenseren met andere belastingen
Als er aan de ene kant belastingen worden verlaagd, moeten ze op een ander vlak stijgen. "We denken aan een milieutaks voor vervuilende producenten. Zo kunnen we meteen ook makkelijker de milieudoelstellingen halen."
Ook de belastingen op kapitaal worden aangepakt. "Vandaag zien we een heleboel kapitaal dat niet belast wordt, terwijl dividenden bijvoorbeeld aan 30% belast worden. We willen nieuwe tarieven die breder gedragen worden."
Brede schouders zullen ook meer moeten dragen. "Het kan niet dat een voetballer minder RSZ-bijdrage betaalt dan een poetshulp. En ook grote multinationals betalen niet voldoende belastingen. Als we die dingen aanpassen, zal het systeem eerlijker aanvoelen."
Wat denkt de expert?
Het plan van Van Peteghem klinkt ambitieus, maar is het ook realistisch? Fiscaal expert Michel Maus spreekt van een goed begin, maar ziet nog ruimte voor verbetering. "Er is een progressief tarief voor arbeid: wie meer verdient, moet meer belastingen betalen. Maar de inkomsten uit kapitaal volgen dat voorbeeld niet", zegt Maus. "Of je nu 750 euro of 7,5 miljoen euro aan dividenden krijgt, het tarief blijft hetzelfde. Dat moeten we toch dringend aanpakken."