Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Tracktocht

Guy T'Sjoen: "3 jaar in het zeepreventorium, 3 jaar ongelukkig"

ma 22 jul. - 11:52

Topdokter Guy T'Sjoen is vooral bekend als mannendokter en expert op het gebied van transgenderpersonen. In Tracktocht bij Britt vertelde hij onder meer over hoe muziek hem kon troosten toen hij als jonge jongen 3 jaar in het Zeepreventorium moest doorbrengen.
© Foto Bea Uhart

"Ik ben mijn lagere school begonnen in Destelbergen, in het gemeenteschooltje dichtbij huis. Maar ik heb ook een deel van mijn jeugd doorgebracht in het Zeepreventorium in Middelkerke. Niet het huidige Zeepreventorium van De Haan, er was er toen ook een in Middelkerke, speciaal voor allergische en astmatische kinderen. Daar ben ik toen 3 jaar geweest, van mijn 8  jaar tot mijn 11."

"Ik was naar daar gestuurd op advies van de dokters die vonden dat het nuttig zou zijn voor mijn gezondheid. Mijn ouders zijn niet medisch geschoold en ze vonden het een goed idee om mij eventjes naar de zee te laten gaan voor de gezonde lucht." 

"Het goede nieuws is dat ik ondertussen van veel van mijn allergieën af ben, maar dat heeft vooral te maken met ouder worden en niet met de behandeling die daar toegepast werd." 

Bidden, bidden en nog eens bidden

"Die 3 jaar waren een heel zware beproeving. Dat was een heel lastige periode, vooral ook omwille van het feit dat die instelling daar toen heel erg katholiek geïnspireerd was. Die werd geleid door een aantal kloosterzusters die ervoor zorgden dat al die kinderen, dag in dag uit, moesten bidden. Bij het opstaan, na het ontbijt, voor de klas, middageten, rozenkrans, 's ochtends en 's avonds."  

We hebben toen met z'n allen gebeden voor gans Vlaanderen en voor ons hele leven.

— Guy T'Sjoen

"Ik was een goeie student dus op zich was ik wel populair bij de leraars en de medeleerlingen, maar ik was daar helemaal niet graag. Ik telde de dagen en de uren af vooraleer ik naar huis of op weekend kon. Die 3 jaar zijn voorbij gekropen. Ze hebben heel lang geduurd." 

Boeken verboden

"Op dat moment was muziek mijn vlucht. Ik had toen mijn kleine Walkman die we mochten houden, in tegenstelling tot sommige boeken. Ik herinner mij dat veel boeken werden afgenomen omdat ze niet geschikt waren voor jongeren van 10 jaar. Maar ik was een beetje voor op mijn leeftijd. In die periode was er de film 'Kramer vs. Kramer' met Dustin Hoffman en Meryl Streep, over een echtscheiding. Ik had dat boek gekregen van mijn papa. Ik vond het heel interessant om te lezen over echtscheidingen, wat dat allemaal betekende voor een gezin, maar op het moment dat een van de nonnen ontdekte dat ik een boek over echtscheidingen las, werd het afgepakt." 

"Na 3 jaar moest ik opnieuw naar de dokter gaan. Je moet je inbeelden dat zo'n instelling leeft van het aantal bewoners. Dus adviseerde de dokter me om er toch nog maar een jaartje bij te doen, maar mijn ouders, vooral mijn mama, vonden dat het wel genoeg was geweest. Ze wilden mij terug naar huis brengen." 

"Mijn ouders zagen dat ik ongelukkig was, maar ze dachten dat het goed was voor mijn gezondheid. Ze hebben dat gedaan met de beste intenties, maar na 3 jaar wou mijn mama het gezin toch weer heel graag samen en heeft ze aan de dokter laten weten dat ik terug naar huis ging." 

Herbeluister

Wil je het volledige gesprek met Guy T'Sjoen herbeluisteren? Dat kan via onze Radio 2 app! 

Hoe je de app download en gebruikt, kan je hier lezen. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet