Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Haag vs. voetpad: hoe zit het met de regels?

do 6 dec. - 7:15

Deze week buigt De Radiorechter zich over een haag die volgens luisteraar Dirk uit Herent te dicht bij het voetpad staat. Het gaat over de haag bij één van z'n buren en hij vindt dat zijn burgemeester de wet moet doen naleven, ze dus moet laten verwijderen.

De Radiorechter zal een oordeel moeten vellen, maar op welke wetten en regels baseert hij zich voor z'n uitspraak? 

Het Veldwetboek

Het Veldwetboek dateert van 7 oktober 1886 en regelt een aantal verplichtingen en rechten van burgers met betrekking tot nabuurschapsproblemen op het platteland. Naast deze nabuurschapregels omvat het Veldwetboek ook verplichtingen tegenover de overheid en politionele bepalingen.

Zo staat er bijvoorbeeld in te lezen met welke afstanden buren moeten rekening houden wat begroeiing betreft. Het Veldwetboek spreekt van een verplichte afstand van 2 meter ten opzichte van de perceelsgrens voor bomen die je moet vrijhouden, en voor hagen van 50 cm.

In dit geval is de buur de overheid (want het gaat hier over een voetpad) en daarbij gelden dezelfde regels, voor de private buur althans. De regels uit het Veldwetboek gelden niet voor de overheid, het geldt enkel ten laste van de private buur.

Afdwingbaar

De overheid, de burgemeester in dit geval, kan zaken afdwingen en is daarvoor ook goed gewapend. Hij of zij kan beroep doen op de gemeentewetgeving, maar ook op de GAS-reglementering. Daarin staat vaak heel wat beschreven over de doorgang en het vrijwaren van voetpaden.

Maar ook de burger kan zaken opwerpen en proberen af te dwingen als het Veldwetboek niet wordt gerespecteerd. Heb je klachten of problemen spreek je best eerst je wijkagent aan of de ombudsdienst van je gemeente. Je kan ook een klacht indienen bij het parket die het dan op zijn beurt zal doorsturen naar je burgemeester. Want in eerste instantie is het hij of zij die voor oplossingen zal moeten zorgen. Het gaat hier namelijk over strafwetgeving die moet opgelost worden via GAS-boetes, en die heeft de burgemeester in handen.

Onderneemt de burgemeester toch geen actie, kan je als burger naar de hogere overheid trekken, de provincie. Ook een vrederechter is een mogelijkheid. Bij hem kan je een minnelijke schikking aanvragen, bemiddeling dus. Als er dan nog geen oplossing is gevonden kan je ook gaan voor een procedure bij de vrederechter.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet