
de inspecteur
'Haal malafide klusjesmannen uit de zoeklijst van Google'
wo 31 okt. - 7:36

Peperdure facturen
Een factuur van 600 euro voor een nieuw slot, of 1200 euro voor een ontstopping. Sommige klusjesdiensten vragen gigantisch veel geld voor een snelle interventie. De bedrijven staat als eerste in de lijst van zoekmachines op het internet, zoals Google.
Stel dat je sleutel plots afbreekt en je kan je huis niet meer in. Dan tik je snel even ‘slotenmaker’ in en je belt meteen de eerste de beste slotenmaker die je bovenaan de zoeklijst vindt. Geen goed idee. Want het gaat vaak om malafide bedrijven, die jou een peperdure factuur voorschotelen. Zij betalen zoekmachines als Google om bovenaan de zoeklijst te staan.
Oud zeer
Het probleem bestaat al heel lang. En er komt maar geen oplossing. Minister van consumenten Kris Peeters kan niet rechtstreeks tussenkomen in de prijzen zelf. Dat is zo bepaald in het ‘prijzenbeleid’. Maar hij kan er wel op toezien dat bedrijven eerlijk zijn en de wet respecteren. Die wet zegt bijvoorbeeld dat een hersteldienst duidelijk moet aangeven wat het uurtarief is, wat de verplaatsingskosten zijn, en welke extra kosten er kunnen zijn. Dat moet je op voorhand weten. En dat lappen die bedrijven aan hun laars.
Om het probleem aan te pakken, heeft minister Peeters aan de Economische Inspectie gevraagd om een onderzoek in te stellen. Dat onderzoek loopt nog tot eind dit jaar en de resultaten zullen er pas in februari zijn. De minister heeft ook advies gevraagd aan de ‘Bijzondere raadgevende commissie Verbruik’. Dat is een commissie met vertegenwoordigers van consumentenorganisaties, producenten en de middenstand. Dat advies is er nu, en daar staat enkele interessante raadgevingen in.
Onderhandelen met Google
Eén van de adviezen is dat malafide bedrijven gewoon van de zoeklijsten van bijvoorbeeld Google verwijderd worden. Als de Economische Inspectie kan bewijzen dat het om een malafide bedrijf gaat, dan zou ze aan Google moeten kunnen vragen om die van de lijst te halen. Daarvoor moeten uiteraard afspraken gemaakt worden met zoekmachines zoals Google. Over dat advies moet minister Peeters zich nu buigen.

Sensibiliseringscampagne
Een ander advies is dat er een sensibiliseringscampagne komt voor de consumenten. Zodat het duidelijk is waarop je moet letten als je een spoedhersteller zoekt. Hier vind je alvast wat tips!
De commissie raadt ook aan om richtlijnen te maken voor de bedrijven zelf. Die richtlijnen moeten de wet duidelijker verwoorden, zodat ze exact weten wat ze mogen en niet mogen doen.
Het is nu dus wachten op minister Peeters. Hij moet het advies nu analyseren en beslissingen nemen.
Vakfederatie loodgieters is matig enthousiast
Dirk Peytier is ondervoorzitter van Techlink, de vakgroepfederatie van onder andere loodgieters. Hij is matig enthousiast over het huidige advies.
Hij omschrijft het als een goeie eerste stap om de slechte bedrijven eruit te filteren. Maar de sjoemelaars zijn volgens hem agressief genoeg om mensen op een andere manier lastig te vallen. Met misleidende folders bijvoorbeeld, of onverwachte bezoeken aan huis.
Peytier laat ook weten dat hij het betreurd dat de mening van de vakfederaties nog altijd niet gevraagd werd door de minister, het kabinet of de economische inspectie. Nochtans heeft de minister dat wel beloofd.