
de inspecteur
Haal meer uit je cadeaubon: 3 belangrijke tips

1. Tijd gaat snel, gebruik hem wel
Veel cadeaubonnen zijn maar één jaar of twee jaar geldig.
"De inspecteur" pleit al lang voor bonnen die niet vervallen. Sommige ketens doen dat al. Maar de overgrote meerderheid van de winkels kiest ervoor om bonnen te verkopen die maar één jaar geldig zijn. Boekhoudkundig is het blijkbaar niet altijd evident om bonnen die niet vervallen te introduceren. Een winkelketen kan dan niet inschatten wanneer dat bedrag van die bonnen ingeruild zal worden.
Hier vind je een lijst van winkelketens en de geldigheid van de cadeaubonnen.
Nog een ultieme tip: als je een bon krijgt waarop een vervaldatum staat, zet dat dan in je agenda. Doe dat gerust verschillende keren: een keer twee maanden voor de vervaldatum, nog een keer een maand voor de vervaldatum en nog ook keer een week voor de vervaldatum.
Winkeliers mogen zelf ook voorwaarden koppelen aan hun cadeaubonnen. Maar dan moet dat wel duidelijk ergens vermeld worden. Het gebeurt dat winkeliers in hun voorwaarden schrijven dat cadeaubonnen bijvoorbeeld niet mogen gebruikt worden tijdens de solden.
2. Bezint eer ge begint
Een belevenisbon is vaak een belevenis op zich om in te ruilen.
Aan elke belevenisbon, van die doosjes waarmee je een activiteit kan plannen, zijn voorwaarden verbonden. Dat maakt het soms moeilijk om te reserveren. Lees daarom altijd op voorhand de voorwaarden. Zowel die van de uitgever van de bon zelf als die van de partner waarbij je de activiteit wil boeken.
In die voorwaarden lees je bijvoorbeeld dat het aanbod continu verandert. Dat de eigenaars van een hotel of restaurant vrij zijn om klanten met een bon te weigeren omdat ze plaats willen vrijhouden voor gewone klanten zonder bon. Dat je de bon op voorhand online moet registreren vooraleer je hem te kan gebruiken.
Het is om die reden dat de uitgevers van de bonnen hun klanten aanraden om elke bon zo snel mogelijk te registreren en om, indien mogelijk, ook al een activiteit vast te leggen. Probeer dat dus ook te doen. Elke bon vervalt ook na twee of drie jaar. Ook dat staat in de voorwaarden. Daar lees je ook of en hoe je de bon eventueel nog kan verlengen.
Hier vind je nog meer informatie over het gebruik van belevenisbonnen.
3. Opgeruimd staat netjes
Het gebeurt veel te vaak dat we de cadeaubonnen her en der laten rondslingeren. Dat is geen goed idee! Voorzie een plaats voor je bonnen in een kast of beter nog: hang ze in het zicht aan het prikbord in de keuken. Op die manier zie je de bonnen hangen en is de kans groter dat je tijd vrijmaakt om ze in te wisselen.
Hang gerust ook al briefjes met cadeau ideeën bij de bonnen. Stel dat je een artikel leest over een boek dat je graag wil kopen, dan is het een goed idee om die titel op een briefje te schrijven dat je naast de cadeaubon van de boekenwinkel hangt. Als je dan eens tijd hebt, kan je met een goed idee én een bon naar de winkel gaan.