
de madammen
Hannelore Bedert wil centraal punt voor wie partner verliest: "Na de rompslomp komt verdriet dubbel zo hard terug"
ma 15 feb. - 6:54

"De eerste drie, vier maanden na het overlijden van Stijn liep ik naar de bank, naar de notaris, terug naar de bank, ...", vertelt Bedert. Na het overlijden van haar partner Stijn kwam ze terecht in een doolhof van administratieve rompslomp. Rekeningen werden geblokkeerd, alle mogelijke paperassen moesten bij elkaar gezocht worden en elke factuur die moest betaald worden, moest ze voorleggen aan de bank.
Rompslomp
"Die rompslomp zorgt ervoor dat je in een overlevingsmodus geraakt en je verdriet aan de kant schuift", vertelt Bedert. "Alleen komt dat verdriet daarna dubbel zo hard terug." Bedert pleit ervoor om een centraal punt in het leven te roepen, waar mensen die plots weduwe of weduwnaar worden, naartoe kunnen gaan en van waaruit alles administratief wordt op orde gezet voor jou.
Facturen tonen
Dat rekeningen worden geblokkeerd is om de eigendommen en gelden van de overledene niet te laten misbruiken. Dat snapt Hannelore Bedert ook, "maar wij waren bewust samen, zelfs getrouwd en hadden bewust samen kinderen".
"Je krijgt dan een 4 à 5.000 euro om die eerste periode van te leven. Dat lijkt veel, maar dat is het niet. Met elke factuur moest ik naar de bank om te bewijzen wat er betaald moest worden, alleen bleek dat heel veel dingen niet van dat geld betaald mochten worden, zoals de kinderopvang. Daar sta je dan", aldus Bedert.
Het zijn haar ouders en die van Stijn die de muzikante hielpen en zorgden dat er cash geld in huis was, zodat Hannelore toch haar rekeningen kon blijven betalen.