de inspecteur
Heb je een waterontharder nodig?
ma 8 apr. - 6:15
Hard water
Of water ‘hard’ is of niet heeft te maken met de hoeveelheid calcium en magnesium die erin zit. Hoe meer calcium en magnesium, hoe harder je water. En die hardheid wordt in ons land meestal uitgedrukt in “Franse graden”. Over het algemeen is water hard vanaf 30 Franse graden.
Hard water kan gevolgen hebben voor sommige huishoudapparaten, want kalkaanslag zorgt voor een verminderd rendement van huishoudtoestellen. 1 mm kalkafzetting in een warmwatertoestel vermindert de doeltreffendheid al snel met 10 %! Ook voor een goede werking van bepaalde zepen in bepaalde toestellen zoals wasmachines kan dit een probleem geven.
Hoe hard je leidingwater is, hangt vooral af van waar je woont. Je kan die cijfers opvragen bij je watermaatschappij. Als er veel magnesium en kalk in je leidingwater zit, dan kan je ook thuis zelf een waterontharder laten installeren.
In een waterontharder op basis van ionenuitwisseling – dat is het meest populaire model – worden de calcium- en magnesiumionen die aanwezig zijn in het water vastgehouden en omgewisseld voor natrium. Zo wordt de ionenbalans van het water aan de uitgang van de waterontharder niet verstoord.
Wanneer heb je een waterontharder nodig?
De meningen over het nut van zo’n waterverzachter zijn verdeeld. Volgens Test Aankoop is een ontharder pas interessant vanaf een hardheid van 30 Franse graden. Maar bij AquaBelgica hebben ze het over 5 à 10 Franse graden.
Een waterontharder: zacht voor je portemonnee?
Een waterontharder kost al snel 1000 euro. Maar een waterontharder brengt meer kosten mee dan het toestel en de installering alleen. Een ontharder krijgt best elk jaar een grondig onderhoud – goed voor € 200 tot € 350 euro per jaar volgens Test Aankoop. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij zou het gebruik van een waterontharder je waterverbruik ook doen toenemen. Want vaak hebben die ontharders ook automatische spoelprogramma’s.
Onthard water, gezond water?
Een waterontharder houdt de calcium- en magnesiumionen in het leidingwater vast en wisselt ze om voor natrium. Maar natrium is een van de twee componenten van natriumchloride, beter bekend als zout. Volgens Aquabelgica, de Belgische federatie voor waterbehandeling, is de hoeveelheid natrium die in het leidingwater zit beperkt en dringt de zoutsmaak slechts in zeer uitzonderlijke gevallen door. Alleen als je een zoutloos dieet volgt, pas je beter wat op met onthard water.
Kraantjeswater, lekker water?
Harder’ kraantjeswater misschien gezonder, maar niet altijd lekker. En het kan soms wat raar ruiken. Die geur wordt veroorzaakt door chloorresten, omdat chloor wordt gebruikt om leidingwater te desinfecteren. Om die geur tegen te gaan is het voldoende wat citroensap toe te voegen en het water in een kan uit te gieten en het eventjes te laten luchten.
Lekkerder door een filter?
Er bestaan ook waterfilters waarmee je in een kan gemakkelijk kraantjeswater kan filteren (BRITA bijvoorbeeld). Zo’n filter bevat twee natuurlijk zuiverende stoffen: harskooltjes en actieve kool. De harskooltjes –de ionenwisselaar – die vermindert de hardheid, dat is de kalk en metalen zoals koper en lood, en de actieve kool die filtert een groot deel van de smaak- en geurverstorende stoffen zoals chloor en chloorverbindingen. Wat je dan wel niet mag vergeten is om de filter op tijd te vervangen, want anders kan die een broeihaard van bacteriën worden.