Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Heb jij je Mobiscore al berekend?

di 18 jun. - 9:48

Mijn mobi... wat? Jouw Mobiscore! Met die score kan je berekenen hoe "duurzaam" de locatie van je woning is.

Na het EPC, het certificaat voor de energieprestaties van een huis, krijgen alle Vlaamse woningen nu ook een "Mobiscore". Die geeft aan hoe goed belangrijke voorzieningen bereikbaar zijn vanuit jouw woning. 

Kan je van thuis makkelijk met bus of trein naar het werk? Zijn er scholen in de buurt, liefst bereikbaar te voet of met de fiets? En hoe ver moet je gaan om boodschappen te doen. Het zijn allemaal factoren die jouw Mobiscore bepalen. 

Wie, bijvoorbeeld, langer dan 25 minuten moet wandelen of fietsen naar belangrijke voorzieningen, krijgt minpunten. Heb je openbaar vervoer in de nabijheid van je woning, dan krijg je extra punten. 

Het idee voor de Mobiscore komt van voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). 

Het is vooral een sensibiliserend instrument om de milieu-impact zichtbaar te maken van verplaatsingen die mensen maken.

— Brigitte Borgmans, woordvoerster van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid

Hulp bij zoektocht naar nieuwe woning

De Mobiscore kan je helpen in je zoektocht naar een nieuwe, duurzaam gelegen woning. Hoe hoger de Mobiscore van een adres op de schaal van 0 tot 10, hoe lager de mobiliteits- en milieu-impact van je woonplaats.

Zo kan je bewust kiezen voor een nieuwe woonplaats waar je zelden of nooit een auto nodig hebt. Zo draag je bij aan minder files, luchtvervuiling, geluidsoverlast en geurhinder. Je kunt je mobiliteitsimpact verkleinen door je woonplaats strategisch te kiezen, dichtbijvoorzieningen en goed bereikbaar te voet en met de fiets.

Fiscale of rechtstreekse financiële gevolgen hangen er vooralsnog niet aan vast. En niemand zal verplicht worden om de Mobiscore te afficheren. Immosite Zimmo heeft wel al laten weten dat de score zal geïntegreerd worden bij haar zoekertjes.

Hoe werkt het?

Je kan je Mobiscore berekenen via mobiscore.be. Tik je adres in en je krijgt meteen een algemene score op 10. Specifieke cijfers voor openbaar vervoer, onderwijs, winkels, ontspanning en zorg zijn er niet, maar wel iets vagere kwalificaties als "goed bereikbaar" en een kleurencode.

Via de knop "personaliseren" kan je nog iets meer in detail berekenen hoe goed je huis gelegen is voor je dagelijkse werk- of schoolroute. Dat kan de score optrekken of doen dalen.
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet