
de inspecteur
Heeft consumentenombudsdienst zin?
do 17 nov. - 3:52

Als je een klacht hebt over een bedrijf kan je contact opnemen met de consumentenombudsdienst. Die probeert in eerste instantie te bemiddelen. Als dat niet lukt, stuurt de ombudsdienst een aanbeveling naar het bedrijf. Maar die is niet dwingend en dat heeft zo z'n gevolgen...
Aanbeveling maakt geen indruk
Een aanbeveling van de consumentenombudsdienst is niet bindend en bedrijven zijn ook niet verplicht om daarop te antwoorden. Het gevolg is dat de helft van de aanbevelingen genegeerd wordt. Da's behoorlijk veel!
Luc Tuerlinckx, de ombudsman, pleit er daarom voor om bedrijven te verplichten de aanbeveling van de consumentendienst te beantwoorden. Als dat niet gebeurt, ook niet na een rappel, moet het advies rechtsgeldig worden.

Stok achter de deur
Bij de ombudsdienst voor telecommunicatie is dat al het geval. Als een telecombedrijf niet reageert op een advies, wordt de aanbeveling voor die ene klant rechtsgeldig. Het bedrijf is dan verplicht om het advies op te volgen.
Zeker voor de consumentenombudsdienst zou een verplicht antwoord op een aanbeveling een goeie stok achter de deur zijn. De consumentenombudsdienst is bevoegd voor de klachten van duizenden bedrijven. Die hebben vaak weinig zin om een brief van de ombudsdienst te beantwoorden en dus verloopt de communicatie vaak moeizaam.
Heeft de ombudsdienst wel zin?
Een klacht indienen leidt dus niet altijd tot een oplossing. Toch heeft het zin om als consument een beroep te doen op de ombudsdienst. In de helft van de gevallen vindt de ombudsdienst effectief een oplossing.
Nog een voordeel van de consumentenombudsdienst is dat je klacht altijd behandeld wordt. Ofwel stuurt de ombudsdienst je klacht door naar de juiste dienst ofwel opent de ombudsdienst zelf een dossier.
Heb je zelf ook een klacht voor de ombudsdienst? Aarzel dan niet en doe hier je verhaal.