Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Heeft een zuiveringskuur wel zin?

vr 19 jun. - 7:51

Luisteraar Krista uit Diksmuide wil eens goed vasten: “Ik overweeg om zo een korte zuiveringskuur te volgen. Maar wat voor soorten ontgiftingskuren bestaan er zoal? En voor ik eraan begin, wil ik eigenlijk graag weten of ze wel werken." Dokter Devroeg geeft uitleg bij 'De Madammen'.
"Je hebt allerlei zaken die je kan kopen of bestellen bij allerlei providers: in winkels, bij de apotheek en via internet. Dat gaat van fruitsappen die zuiverend zouden zijn tot groentesappen, bv. koolsoep. Daarvan zou je vermageren en je lichaam meteen ontgiften."

"Je hebt mensen die de hele dag thee of rijstwater drinken om te ontgiften. Maar je hebt ook pillen en een van de meest extreme vormen van zo een zuiveringskuur zijn... darmspoelingen."

Een darmspoeling

"Dat is de meest extreme vorm. Een spoeling van de darmen via de anus. In bepaalde culturen wordt dit ook toegepast om duivelsuitdrijvingen te doen."

"Bij zogenaamde "zuiveringsspecialisten" gaan er liters water door je darmen waarbij de stoelgang er wordt uitgehaald en door een buis gaat. Zo ‘zie’ je de vuiligheid uit je darmen passeren. Er wordt beweerd dat darmspoelingen goed zijn om de ‘slakken’ die vastzitten op je darmwand, te verwijderen. Maar die slakken die op je darmwand zouden zitten, die bestaan gewoonweg niet."

"Dat wordt wel beweerd door mensen die snel rijk willen worden, en zij beweren ook dat ze dat kunnen laten zien, en dat is ook zo. Wat je dan te zien krijgt, is een gewone stoelgang die er niet uitziet omdat de patiënt voordien een product toegediend kreeg: klei in combinatie met psylliumzaad waardoor je stoelgang er kleverig en vies gaat uitzien."

"Dit is dus echte oplichterij", aldus Devroey. "En af te raden, want niet zonder risico! 1 persoon op de 5000 krijgt bij zo een behandeling een darmperforatie, te vergelijken met een gesprongen appendix. Dit kan levensbedreigend zijn."

Een sap- of theekuur 

"Weet je, het vasten of je lichaam eens zuiveren is niets nieuws onder de mensen. Het is een traditie die al eeuwen bestaat. Mensen denken dat ze hun gezondheid gaan verbeteren of hun lichaam zuiveren door te vasten of een bepaalde reinigingskuur te volgen. Denk maar aan de vastentijd in het Christendom, maar ook aan de Ramadan in de Islam."

"Op het internet bestaan meer dan 10.000 websites over zuiveringskuren. De mens is er dus niet alleen al heel lang maar ook veelvuldig mee bezig. Vasten of een kuur volgen wordt ook vaak geassocieerd, niet alleen met een gezonde voeding en een sterker lichaam, maar ook met geestelijke gezondmaking."

Eeuwenoude tradities

"Tja, eigenlijk is het een historisch misverstand. En dat moeten we hier toch even rechtzetten."

  1. Ontgiften gebeurt automatisch door de lever. Wat zo een kuur doet, is de afvalstoffen tijdelijk iets sneller verwijderen uit ons lichaam. Maar in principe is dat dus niet nodig.
  2. Je voelt je wel goed als je dat een tijdje doet. Maar je moet je afvragen hoe dat komt. Tijdelijk heb je die overmaat niet meer aan calorieën en grote voedingsmassa’s.

"Door het vrijkomen van allerlei stoffen krijg je een euforisch gevoel. Je gaat je dus inderdaad een tijdje beter voelen, maar het is een bedrieglijk en een vals gevoel. Je mag dat eigenlijk maximaal maar 1 dag doen, op sapjes leven. Na meerdere dagen krijg je echt te weinig voedingsstoffen binnen zodat je spieren gaan afbreken en niet het vet. En je vet blijft hangen."

Een zuiveringskuur is nutteloos

"Het is volstrekt nutteloos", vindt dokter Devroey! "Het kan wel je geestelijke gezondheid versterken omdat je je grenzen verlegt. Maar lichamelijk is het niet goed. Bovendien; je moet toch geen 2 weken gaan kuren om in de overige 50 je volledig te kunnen laten gaan. Dat is puur gesus van het geweten, zo een doorgedreven korte kuur. Je zal er echt niet slanker door worden."

"Weet je dat onderzoek aantoont dat de mensen tijdens de Ramadan eigenlijk bijkomen. Ze eten de hele dag niet om zich dan ’s avonds vol te proppen, op een moment dat ze het niet meer nodig hebben, want ze verbruiken geen energie meer. Je eet beter elke dag evenwichtig, met voldoende groeten, water en fruit."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet