Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Heerlijk: de herfstpizza van Jeroen

vr 14 nov. - 10:30

Een heerlijke, eenvoudige pizza, helemaal 'in het seizoen'. Moet je gewoon klaarmaken!

De herfst is het favoriete seizoen van Jeroen. Het maakt hem 'nederig' en ook wel een beetje droef soms, maar dan zijn er die heerlijke seizoensproducten, zoals champignons. En die vormen dan ook een belangrijk ingrediënt van zijn herfstpizza...

Pizza autunno

INGREDIËNTEN: (4 personen – voor min. 4 pizza’s)

Voor het deeg:

  • 650 g patisseriebloem
  • 40 g gedroogde gist (in zakjes)
  • 3,75 dl lauw water
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eetlepels olijfolie
  • een snuif zout


Voor de toppings:

  • 400 g Parijse champignons (of kastanjechampignons)
  • 1 ui
  • 1 teen look
  • een snuif gedroogde tijm
  • een snuif gedroogde rozemarijn
  • een snuif gedroogde oregano
  • 400 g mozzarella
  • 150 g Parmezaanse kaas
  • 4 eieren
  • een klontje boter (of wat olijfolie)
  • peper & zout
  • 200 g spinazie

1 teen look

BEREIDING:

Voor het deeg:

  • Doe de gemeten hoeveelheden bloem, gist en lauw water in de mengkom van de keukenmachine. Gebruik de kneedhaak en laat de machine alle ingrediënten mengen tot een egaal deeg. Reken tot 15 minuten kneden op een lage snelheid.
  • Voeg tussen het mengen door de melk en de olijfolie toe.
  • Strooi tenslotte zout in het deeg en laat het nog 10 minuten kneden in de machine. Wrijf intussen een grote kom in met wat olijfolie.
  • Kneed het pizzadeeg nog kort met de hand en vorm het tot een dikke bal. (Of meerdere ballen.)
  • Leg de bal deeg in de ingevette kom. Drapeer er een vochtige keukendoek over, en laat het een uurtje rijzen, op kamertemperatuur.
  • Bereid intussen de topping van je pizza’s voor.
  • Strooi wat bloem op je werkvlak Kneed het deeg kort, verdeel het in porties van 200 tot 250 g) en laat de bolletjes een tweede keer rijzen onder een vochtige keukendoek. Geef de balletjes zo’n 10 tot 15 minuten.


De topping:

  • Spoel de spinazie in ruim water, verwijder de taaiste bladnerven en laat de groente uitlekken. Hou ze opzij.
  • Pel de ui en snipper hem matig fijn.
  • Pel de look en plet de teen tot pulp.
  • Maak de champignons schoon met een borsteltje of wat keukenpapier. Verwijder eventueel het onderste stukje van de stelen. Snij elke paddenstoel in partjes, schijfjes of stukjes.
  • Smelt een klontje boter in een diepe pan (of een stoofpot) op een zacht vuur. Stoof er op het gemak de snippers sjalot en de lookpulp in.
  • Laat de brokjes champignon meestoven met de glazige sjalotjes.
  • Kruid de paddenstoelen met een snuif gedroogde oregano, wat droge tijm en rozemarijn. (Gebruik naar keuze evt. verse kruiden.) Voeg ook vers gemalen peper en wat zout toe.
  • Zodra het vocht uit de pan verdampt is, beginnen de champignons te bakken. Geef ze een beetje kleur en schenk er een scheutje water bij. Roer alle aanbaksels los.
  • Doe de gebakken champignons in de hakmolen en laat de machine draaien tot ze fijngemalen zijn, en bijna een soort pasta.
  • TIP: Heb je de lotto gewonnen, meng er dan een beetje truffel doorheen.
  • Prik een teentje look op een vork. Smelt een klontje boter in een stoofpot en doe er de spinazie in. Roer met de ‘lookvork’ tot de blaadjes weggeslonken zijn. Haal de spinazie meteen van het vuur en lat ze uitlekken in een zeef. (Druk het meeste vocht eruit.)


De pizza’s afwerken en bakken:

  • Verwarm de oven voor tot minimum 250°C. Leg er indien mogelijk een pizzasteen in die de hitte opvangt en vasthoudt. Je kan de pizza’s ook bakken op de barbecue. Stook het toestel zo warm mogelijk. Verhit tegelijk de bakplaat of een pizzasteen.
  • Bereid elke pizza’s op een vel bakpapier.
  • Druk elke bal pizza met de hand tot een schijf van zo’n 23-25 cm diameter. Werk steeds vanuit het midden naar de rand toe, zodat de lucht die in het deeg zit zich in die rand verzamelt.
  • Smeer op de pizzabodem een egale laag van de paddenstoelenmix. Laat de rand van het deeg vrij.
  • Verdeel er een deel van de uitgelekte spinazie over.
  • Scheur de mozzarella in hapklare stukjes of snij de kaas in dunne plakjes. Verdeel wat kaas over de pizza en breek een ei in het midden van de hartige taart.
  • Rasp er tenslotte wat Parmezaanse kaas over. Schuif de pizza op een ovenschaal.
  • Bak de pizza’s één voor één in de hete oven of op de barbecue. Bak zo kort en krachtig mogelijk en serveer meteen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet