
de madammen
Heerlijke dessertjes: banaan in de oven
vr 3 jun. - 8:00
Verorberen op eigen risico, want de caloriënteller gaat al snel de hoogte in. Maar laat je vooral gaan met die banaan!

In Zweden weten ze wat comfort food is: voor een koudere dag hebben ze daar een ideale remedie: een banaan in de oven.

Banaan in de oven
INGREDIËNTEN (voor 4 personen)
50 g zachte boter
50 g lichte basterdsuiker (bv. cassonade Graeffe)
50 g bloem
75 g pindanoten (ongezouten)
snuifje grof zeezout (bv. fleur de sel)
4 bananen (rijp, maar niet overrijp)
6 eetlepels kristalsuiker
2 eetlepels vanillesuiker
1 eetlepel kaneelpoeder
Afwerking
2 eetlepels pindakaas
scheutje room
vanille-ijs
BEREIDING
- Laat wat boter op kamertemperatuur komen, zodat ze mals is.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Weeg de juiste hoeveelheid ongezouten pinda’s. Hak de nootjes fijn in een hakmolen, maar maal ze niet tot poeder.
- Weeg ook de boter, de suiker en de bloem. Verzamel de gehakte pindanoten, de malse boter, de basterdsuiker en de bloem in een mengschaal.
- Was je handen en kneed alle ingrediënten tot een typisch crumbledeeg.
- Leg een vel bakpapier of een siliconenmat op de ovenschaal. Stort de dikke kruimels deeg erop uit en druk ze even aan.
- Strooi een beetje grof zeezout over het deeg en schuif de ovenschaal in de oven van 180°C. Bak de crumble goudbruin in ongeveer 15 tot 20 minuten.
- Gebruik een vork om het gebakken crumbledeeg los te scheppen. Geef de hete (en daardoor deels malse) crumble de tijd om af te koelen en krokant te worden.
- Hou de oven op temperatuur, om dadelijk de bananen te bakken.
- Snij de steel van de bananen en snij elke vrucht overlangs in twee, zònder de schil te verwijderen.
- Strijk de bodem van een braadslee in met met een laagje boter.
- Leg de halve (ongeschilde) bananen in de braadslee, met het vruchtvlees naar boven gekeerd.
- Doe de kristalsuiker en de vanillesuiker in een schaaltje. Voeg ook kaneelpoeder toe en meng alles.
- Bestrooi de halve bananen met een royaal laagje van de suiker-kaneelmengeling. Bedek de schotel met een vel aluminiumfolie.
- Schuif de schaal met halve bananen in de hete oven van 180°C. Reken een baktijd van ongeveer 20 minuten.
- Verwijder de aluminiumfolie en zet aansluitend de ovengrill op gedurende enkele minuten. Laat het suikerlaagje goudbruin karameliseren.
Afwerking
