Heerlijke kerstlunch van de Messy Chef: zo maak je 'm zelf!
vr 22 dec. - 10:56
Knolselder a la flamande
Dit heb je nodig (voor 2 personen)
- een halve knolselder
- 1 teen look
- rozemarijn en tijm
- 100 g boter
- 2 hardgekookte eitjes
- 1 bussel peterselie
- peper en zout
- snufje nootmuskaat
- 30 amandelnoten geschaafd/gehakt
- zeste van 1 citroen
Aan de slag
Schil de knolselder en snijd in plakjes. Bak de plakjes aan in wat boter met een klein scheutje water. Kruid met peper en zout en voeg een volledige teen look, wat rozemarijn en tijm toe. Bak ongeveer 8 minuten (afhankelijk van de dikte) tot je er met een mesje doorkan.
Hak de eieren fijn. Smelt de boter, kruid met peper en zout en voeg de eieren toe. Hak de peterselie en voeg toe aan de botersaus.
Bak de nootjes nog even krokant en voeg toe aan de boter.
Schik de plakjes knolselder op een bordje en overgiet met de botersaus en werk af met wat zeste van citroen.
knolselder
Vol-au-vent van parelhoen, bospaddenstoelen en garnaaltjes
Dit heb je nodig (voor 2 personen)
- 1 parelhoen
- water ( tot onderstaat)
- 1 bouillonblokje kip
- 2 wortelen
- 2 tenen look
- 1 ui
- 3 stengels selder
- 1 eetlepel peperbolletjes
- 150 ml volle room
- 750 ml bouillon (waar kip in zat)
- 40 g bloem
- 40 g boter
- snufje nootmuskaat en zout
- 1 pakje beukenzwammetjes
- 80 g verse garnaaltjes
- Optioneel: kruidenolie ( peterselie dragon, olie, look gemixed)
Aan de slag!
Snijd de groenten in grove stukken. Doe ze samen met de parelhoen en de peperbolletjes in een grote pot en zorg dat de parelhoen onder water staat. Voeg het bouillonblokje toe voor extra smaak. Kruid met wat zout. Laat de parelhoen een uur koken tot het vlees er van valt. Zeef de bouillon en pluk het vlees van de kip.
Smelt de boter in een sauspannetje en voeg de bloem toe. Roer goed tot je een korrelige massa hebt en voeg dan stelselmatig wat van de bouillon toe. Roer tot de saus de gewenste dikte heeft. Roer de room er door en voeg op het einde de kip toe. Kruid af met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
Bak de champignons in een klontje boter en kruid met peper en zout. Dresseer, werk af met de kruidenolie, garnaaltjes en beukenzwammetjes.
vol-au-vent
Cookies & cream
Dit heb je nodig
Voor de koekjes
- 130gr zwarte chocolade
- 25 gr hoeveboter
- 60 gr zelfrijzende bloem
- 1 tl cacaopoeder
- 1 eieren
- 2 zakjes vanille suiker
- 50 gr bruine suiker
- 20 gr kristalsuiker
- Snufje zout
- Bakpapier
Voor de mascarpone
- 150 g mascarpone
- 50 g poedersuiker
- Scheutje amaretto
- Dulce de leche
- 300 g (1 blikje gecondenseerde melk)
- Extra: rode besjes en muntblaadjes
Aan de slag!
Stop het blikje ongeopend in een pot water. Zorg dat het blikje onderstaat. Laat het water 3 uur koken en haal het blikje er dan uit. Laat afkoelen.
Smelt de chocolade samen met de boter in de microgolfoven. Doe de eitjes in een keukenrobot en klop ze op samen met de verschillende soorten suiker tot de hoeveelheid dubbel zo groot is en voeg stelselmatig de bloem toe. Verwarm de oven op 180 graden. Voeg de gesmolten chocolade toe. Kruid met wat zout. Leg hoopjes van het mengsel op het bakpapier en bak 15 min in de oven en laat afkoelen.
Meng de mascarpone, amaretto en poedersuiker.
Snijd de koekjes in stukjes, dresseert met wat toefjes mascarpone, dulce de leche en werk af met besjes en munt.
dessert