Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Help, de slakken vreten mijn tuin kaal!

Huis & Tuin

Aha!

do 19 aug. - 2:00

Soms durft het ongedierte in onze tuin de kop opsteken. Niets vervelender voor je moestuin dan een slakkenplaag. Hoe hou je je tuin slakkenvrij? Angelo Dorny, tuinier en schrijver van verschillende tuinboeken, geeft tips waar je nu al mee aan de slag kan!
© Pexels, Unsplash

Biologische slakkenkorrels

Biologische slakkenkorrels verlammen de slokdarm waardoor slakken sterven van de honger. Het voordeel van die biologische slakkenkorrels is dat ze - in tegenstelling tot gewone slakkenkorrels - niet giftig zijn voor egeltjes of vogels, de natuurlijke slakkendoders.

Natuurlijke vijanden

Maak van je moestuin een mini natuurreservaat waar alle diertjes komen. Gebruik geen pesticiden of herbiciden. Zo trek je de natuurlijke vijanden van slakken (egels, kikkers, vogels,..) ook aan.

Koperdraad

Plaats een koperdraad rond je moestuin of planten. Wanneer slakken in contact komen met de draad voelen ze een klein schokje, waardoor ze snel rechtsomkeer maken! Zorg er natuurlijk wel voor dat je de draad plaatst vóór je last hebt van slakken. Anders zitten ze voor eeuwig in je tuin gevangen! Geen koperdraad bij de hand? Rosse muntjes hebben hetzelfde effect!

Zemelen

Zemelen, en dan vooral roggezemelen, hebben een magische aantrekkingskracht voor slakken. Zet ze als lokmiddel in de tuin, laat de slakken erop afkomen, verzamel ze en geef ze een nieuwe thuis, ver weg van jouw tuin!

Zout

Strooi wat (grof) zout rond je planten. Slakken hebben een bloedhekel aan zout en zullen jouw prachtige planten zeker links laten liggen!

Nematoden of aaltjes

Nematoden of aaltjes zijn een soort van wormen die slakken parasiteren. Je kan de beestjes gewoon in een zakje in de tuinwinkel kopen. 

Zoek wat slakken in je tuin en zet ze in een emmer samen met de aaltjes: zo raken de slakken 'besmet'. Na twee weken komen de nematoden uit. Dan verdeel je de inhoud van de emmer (de besmette slakken en het water) over je tuin. De slakken brengen de parasiet over op de andere slakken. Door het water worden de nematoden verdeeld in de grond. De overgebleven slakken in je tuin sterven zo uiteindelijk ook.

Mulchen

Mulchen is de meest diervriendelijke optie. Het is ook goed voor je tuin. Je legt met materiaal een soort van barrière tussen je planten en de slak. Slakken houden niet van oneffenheden, dus ze bereiken je planten niet. 

Je kan mulchen met verschillende soorten materialen zoals hooi, stro, cacaodoppen, houtsnippers en gemaaid gras. Je brengt een stevige laag materiaal aan tussen je planten. De dikte van de laag hangt van je materiaal af. Als je voor fijn materiaal kiest, mag je laag zeker 10 cm dik zijn. Bij dikker materiaal volstaat een laag van 5 cm. Het materiaal houdt ook onkruid tegen en de grond houdt vocht veel beter vast.

Meer tips?

Die vind je in deze handige blogpost van onze tuiman Angelo Dorny.

Bron(nen)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet