
de inspecteur
Help! Ik mag geen chocolade eten!
ma 7 apr. - 6:20

Moeilijke tijden voor kinderen met lactose intolerantie. Zij kunnen immers geen 'gewone' witte of melkchocolade eten...
Lactose intolerantie zorgt in de Paasperiode en met Sinterklaas voor veel verdriet bij kinderen die niet van de chocolade mogen eten omdat ze er buikkrampen en diarree van krijgen, en soms ook moeten overgeven.
Wie overgevoelig is voor lactose kan meestal wel zwarte chocolade eten omdat daar – op wat melkvet na - geen melk in gebruikt wordt.
Maar melkchocola of witte chocola bevat melkpoeder en als dat geen lactosevrij melkpoeder is, dan kan je er ziek van worden.
Oplossing
Lactose-vrije chocolade is dan de oplossing. Die bestaat, maar is moeilijk te vinden in de doordeweekse winkels.
Hier en daar is er een bakker die zich specialiseert in glutenvrij en lactosevrij gebak en snoeperij, en een bedrijf uit Evergem begon enkele jaren geleden op vraag van Radio 2 lactosevrije chocoladen paaseieren te maken, die worden verkocht bij een keten van bio- supermarkten. In speciale dieetvoedingswinkels vind je soms ook lactosevrije paaseieren.
Lactose is een soort suiker die in dierlijke melk zit. Ze kan eruit gehaald worden door een enzym toe te voegen, lactase, en dat enzym zorgt ervoor dat de lactose gescheiden wordt in galactose en glucose. Twee suikers die we wel goed verteren. Dat is dan lactose-arme of volledig lactose-vrije melk.
Plantaardige melkdrinks en andere zuivel op basis van rijst of soja bevatten geen lactose.
Het proces om lactose uit melk te halen is niet ingewikkeld, ook niet duur, maar de melk wordt wel iets zoeter van smaak.
Chocoladefabrikanten kunnen voor hun melkchocolade en witte chocolade makkelijk melkpoeder gebruiken dat gemaakt is van lactosevrije melk.
Wat met kaas?
Harde kaas bevat vanzelf ook minder lactose, omdat ze bij de bereiding terecht komt in de melkwei, de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel.
Ook yoghurt en gefermenteerde melk bevatten minder lactose, daar zorgen de melkzuurbacteriën voor.
Wie geen zware lactose intolerantie heeft, kan meestal wel gewone harde kaas eten. Het hangt ervan af hoe overgevoelig je bent.
De lactose-vrije kaas is duurder, maar daar heb je wel zekerheid dat er geen lactose in zit.
Dat geldt ook voor yoghurt en andere zuivel.
Zuivel op basis van soja bevat zeker geen lactose.
Lactosevrije voeding behoort tot het gamma dieetvoeding en is over het algemeen duurder dan de gewone voeding. Er is maar weinig concurrentie in die sector, waardoor er geen prijzenslag wordt om gevoerd.