de inspecteur
Help mijn vis geeft licht!
do 12 dec. - 7:12
Verschillende luisteraars merkten op dat hun kabeljauwfilets, pangasius, maatjesharing en scampi oplichten in het donker.
Radioactiviteit?
De reden dat je visfilets kunnen oplichten in het donker is niet radioactiviteit. Radioactiviteit is namelijk niet met het blote oog waar te nemen.
Al die lichtgevende dieren en objecten uit de films zijn dus gewoon Hollywooduitvindingen. Je kan enkel nagaan of er radioactief afval zit in visfilets met speciale apparatuur in labo’s.
Je vis licht dus niet op door radioactiviteit en ook niet omdat er zware metalen in aanwezig zouden zijn.
Fotobacteriën
De reden dat jouw visfilets of schaaldieren kunnen stralen in het donker zijn de fotobacteriën of Bioluminescent Bacteria.
Jouw vis krijgt tijdens zijn leven heel wat van die bacteriën op zijn huid. Want die lichtgevende bacteriën zitten massaal in de zee. Op sommige plaatsen zitten er zelfs zoveel dat je ze gewoon vanuit de ruimte via satellietbeelden kan waarnemen.
Gevaarlijk?
Die fotobacteriën zitten dus in de huid van jouw maatjes, pangasius, kabeljauwfilets en scampi. Eigenlijk zitten ze op alle verse vissen uit zoute zeeën. Diepgevroren visfilets en zoetwatervissen kennen dit fenomeen niet.
En ook de verpakking van jouw vis heeft een invloed op het aantal fotobacteriën. Als jouw visfilets of scampi vacuüm zijn verpakt, zullen er door de hoge concentratie CO2 meer fotobacteriën aanwezig zijn. Vissen die in ijs worden bewaard bij de visboer geven dus minder snel licht.
Fotobacteriën vermenigvuldigen zich dus in jouw visfilet. En zij communiceren via een speciale bacterietaal met elkaar. En dat communiceren, dat kan je dus via licht waarnemen. Hoe meer bacteriën in jouw vis zitten, hoe meer licht jouw vis kan geven.
Maar die fotobacteriën zijn dus wel volledig natuurlijk en ongevaarlijk. Je moet ze dus zeker niet actief mijden. En bovendien sterven ze ook wanneer jij jouw vis klaarmaakt in de pan.
Kwaliteit en versheid
Fotobacteriën zijn eigenlijk ook zeer nuttig. Want ze zijn een indicator voor kwaliteit en versheid. Hoe meer licht je visfilet geeft, hoe meer bacteriën er aanwezig zijn en hoe groter de kans zal zijn dat je vis is bedorven.
Als je vis dus echt licht geeft, dan is hij bedorven. En dan kan je hem beter niet meer opeten. Want jouw visfilets of scampi zullen dan ook smaken en ruiken naar ammoniak.