Help! Wat doe ik tegen hoofdluizen?

Chemische shampoos
Bij je apotheek kan je heel wat speciale, chemische shampoos vinden die een einde maken aan luizen. Ze bevatten een speciale pesticide die komaf maakt met de kleine beestjes, maar die geen probleem is voor je haren en hoofdhuid. Deze shampoos zijn erg doeltreffend (en ruiken niet zo lekker), maar luizen kunnen er resistent tegen worden. Het duurt ook langer voor je weet of de behandeling gewerkt heeft, aangezien je de behandeling vaak maar één keer per week mag doen. Lees aandachtig de bijsluiter!
Product op basis van silicone
Je apotheek kan ook een product op basis van silicone aanbevelen. In plaats van de pesticide die in chemische behandelingen gebruikt wordt, brengt de silicone een soort laagje rond de luizen aan. Daardoor kunnen de luizen geen vocht of afvalstoffen meer afscheiden, en sterven ze. Voordeel: luizen kunnen tegen deze producten niet resistent worden! Dit luizenmiddeltje is dus enorm efficiënt, én ruikt ook iets beter dan de chemische shampoos, maar het kost ook wat meer. Ook hier duurt het langer voor je weet of de behandeling gewerkt heeft of niet. Lees altijd de bijsluiter.
Natkam-methode
Kam je haar uit. Breng conditioner aan op het haar en kam het er daarna opnieuw uit met het luizenkammetje. De conditioner zorgt ervoor dat de luizen zich niet meer kunnen hechten aan het haar of de hoofdhuid. En met het kammetje kam je ze er zo uit! Kam het haar in verschillende richtingen, zo krijg je meer luizen te pakken. Deze methode zorgt voor een goed resultaat, maar vraagt een iets grotere inspanning dan de speciale shampoos. Je kan deze methode wel zo vaak en zo lang toepassen als je maar wilt.
Luizenvanger
Niet aangeraden: de luizenvanger is een slang met een ingebouwd luizenkammetje die je kan aansluiten op je stofzuiger. Je zet je stofzuiger aan, zuigt een lokje haar op en het kammetje haalt de luizen uit het haar. De luizenvanger blijkt geen effectief middel tegen luizen te zijn. Het neemt heel wat tijd in beslag en is niet helemaal pijnloos (stofzuigers kunnen aardig hard zuigen). Kinderen met lange haren kunnen ook vervelende knopen in hun haar krijgen. Je kiest beter voor een andere methode om komaf te maken met de luizen.
Dermatoloog of huisarts
Blijven je luizen hardnekkig stand houden? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts of een dermatoloog.