
de inspecteur
Helpdesk: is de autokeuring duur en waarom mag je soms een jaar overslaan?
vr 29 mrt. - 7:30
De tarieven van de autokeuring liggen vast en worden bepaald door de bevoegde minister. De keuringscentra bepalen die tarieven dus niet zelf.

De tarieven van de autokeuring liggen vast en worden bepaald door de bevoegde minister, zegt Marie De Backer, woordvoerster van Goca, de overkoepelende organisatie van autokeuringscentra. De keuringscentra bepalen die tarieven dus niet zelf.

De tarieven zijn dezelfde voor heel België.
Als we vergelijke met de buurlanden, dan is de keuring bij ons gemiddeld 50% goedkoper. Behalve in Luxemburg, maar daar genieten ze van een subsidiëringssysteem.
Hoeveel de keuring kost hangt onder andere af van het type keuring en van het type wagen. Voor een gewone benzinewagen kost het 36 euro, voor een diesel is het al 40 euro. Getunede voertuigen moeten een extra tuningsrapport betalen, een auto op lpg moet daar een extra keuring voor krijgen, dat kost 15 euro, keuringen van tweedehandsvoertuigen hebben ook andere tarieven, enzovoort.
De redenen voor een rood keuringsbewijs zijn problemen met de banden, de stop- of dimlichten, de ophanging, de bedrijfsrem (dat heeft te maken met de remkracht die niet gelijk is links en rechts) en de dieselrook.
Als je auto beantwoordt aan 5 voorwaarden, dan kan je in aanmerking komen voor het bonussysteem van de autokeuring en een jaar keuring overslaan:
- auto maximaal 6 jaar oud
- jaar tevoren groen keuringsbewijs gekregen zonder beperkingen
- minder dan 100.000 km op teller
- op tijd komen binnen aangegeven keuringsperiode
- voorwaarde voor auto’s met trekhaak, maximaal toegelaten massa mag niet boven 750kg gaan.
Goca, de overkoepelende organisatie van autokeuringscentra
Tarieven autokeuring op 1/1/2013