Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Helpdesk: Kinderen gelijk voor de erfenis?

di 20 nov. - 7:45

Stel: een gezin met 2 kinderen. 1 van de ouders sterft. Er is 1 kind met financiële zorgen en dat veel invloed heeft op de ouder die over blijft. Hoe kan je voorkomen dat dat kind alleen de rekening
vruchtgebruik

Een anonieme luisteraar had een vraag voor de Helpdesk van Radio2.

Ze schetst deze situatie : “Stel er is een gezin met 2 kinderen. 1 van de ouders sterft. Er is 1 kind dat financiële zorgen heeft en dat veel invloed heeft op de ouder die over blijft. Hoe kan je voorkomen dat dat kind alleen de rekeningen van de ouder beheert en misschien geld vraagt zonder dat het andere kind daar iets van weet?”



Veronderstel dat de vader is overleden en dat moeder de overblijvende ouder is. Dan erft de moeder het vruchtgebruik van de nalatenschap van haar man, tenzij een testament of een huwelijkscontract het anders hebben geregeld. De kinderen hebben de blote eigendom van de andere helft van de nalatenschap van vader. Als vruchtgebruiker mag de moeder de helft van wijlen haar man niet opmaken.

Maar als de moeder gehuwd is onder het stelsel van de gemeenschap van aanwinsten, het wettelijk stelsel dus, dan is ze sowieso al eigenaar van de helft van alle bezittingen die ze samen met haar man had.

Voor het deel van het vruchtgebruik mogen de kinderen een notariële inventaris laten opmaken. De vruchtgebruiker kan dat niet weigeren, zegt advocate Liliane Versluys. ‘Dat is dus een inventaris van alle goederen die aan de overledene toebehoorden en waarvan de andere ouder nu dus het vruchtgebruik heeft. Als dat niet vrijwillig gebeurt, kunnen ze met de hulp van een advocaat aan de rechtbank vragen een notaris aan te stellen met die opdracht.’

Als er al zaken verdwenen zijn, dan moet dat duidelijk worden in die inventaris en in principe moet dat dan terugkomen, of vergoed worden.

‘De lijst maakt dat de moeder voorzichtiger zal omspringen met de erfenis van haar man, en ze zal beseffen dat die haar niet toebehoort, ze heeft er enkel het vruchtgebruik van, ’ zegt Liliane Versluys.

Als vruchtgebruiker mag de moeder dus niet aan het kapitaal zitten, ze mag wel van huizen de huur ontvangen, van geld de interesten optrekken, van een appelboom de vruchten plukken.

Maar met haar eigen geld en goederen doet de moeder wat ze wil. Ze mag volmachten geven aan wie ze wil, haar bankkaart meegeven aan wie ze wil, de verbouwingen betalen voor het kind, enzovoort . Als de luisteraar vreest dat haar zus of broer op die manier geld krijgt, dan kan ze daar niet veel aan doen.

Alleen wanneer het andere kind er zeker van is dat moeder niet meer weet waar het over gaat en wanneer duidelijk is dat de moeder onvoldoende fit van geest is om haar geld en goederen nog zelf te beheren, dan pas kan ze daar een stokje voor steken. Ze kan dan aan de vrederechter vragen voor de moeder een voorlopig bewindvoerder aan te stellen. Dat is een advocaat die hier goed in beslagen is, en werkt onder toezicht van de vrederechter.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet