
de inspecteur
Helpdesk: welke rechten heeft een vader als kind erkend is maar zijn naam niet draagt?
ma 22 apr. - 6:30

Een man heeft een zoontje, hij heeft dat erkend als zijn zoontje, maar de jongen heeft wel de familienaam van de moeder. Dat komt omdat de mama officieel nog getrouwd is met iemand anders.
Wat zijn de rechten van de vader, mocht die relatie stuk lopen?

Dat het kind de familienaam van de moeder heeft speelt niet zoveel rol, het belangrijkste is dat de vader het zoontje erkend heeft , daardoor heeft hij alle rechten van een ouder.
Dat is dus het recht om het kind bij zich te hebben minstens de helft van de tijd, het recht om het op te voeden, en om samen met de moeder de belangrijke beslissingen te nemen over zijn leven zolang hij minderjarig is.
Advocate Liliane Versluys zegt dat dit daarover in de wet staat: (art. 374§1 BW) Ouders moeten samen beslissen over de organisatie van de huisvesting van het kind, de belangrijke beslissingen over zijn gezondheid, zijn opleiding en zijn ontspanning en over de godsdienstige of levensbeschouwelijke keuzes, dus of hij op school godsdienst of zedenleer of iets anders zal volgen.
Tegenover de rechten staan natuurlijk ook plichten van ouders: Je hebt de plicht om samen te zorgen voor het onderhoud, de opvoeding en de opleiding van het kind.
Mochten de ouders niet (meer) samen zijn, dan kan de moeder van de vader een onderhoudsbijdrage vragen voor hun zoontje. “Die financiële bijdrage bepaal je rekening houdend met ieders inkomen en mogelijkheden. Bij dat inkomen telt men ook de kinderbijslag”, zegt Liliane Versluys.
Wat als de relatie zou stuk lopen?
Dan vragen ze best een advocaat om te bemiddelen, of eventueel verdere stappen te zetten, zegt meester Versluys: “Als bemiddeling niet lukt, zal een beroep op de rechtbank onvermijdelijk zijn.
Ze kunnen naar de vrederechter wanneer het alleen om de centen gaat, of naar de jeugdrechter wanneer het én om de centen, én om de verblijfsregeling gaat.
Dikwijls komen er moeilijkheden over bijvoorbeeld het recht om het kind de helft van de tijd bij zich te hebben. Een week-om-weekregeling is bijvoorbeeld niet altijd makkelijk als de ouders ver uit elkaar wonen.
Je moet ook beschikbaar genoeg zijn om recht te krijgen op een gelijk verdeeld verblijf. Je moet daarvoor een attest van je werkgever hebben als je in loondienst werkt.
Dus de rechten en de plichten als ouder blijven, maar het is allemaal niet zo simpel meer, hopelijk blijven de ouders van het zoontje toch maar bij elkaar !