Klassiekers van de jaren 70
Herbeleef de Vlaamse televisie van de 70's op VRT NU
za 7 nov. - 10:53

Magesien (1968-1972)

Eerste satirische programma dat ooit te zien was op de Vlaamse televisie. Het was behoorlijk controversieel in die tijd. Onder andere Jan Van Rompaey, Walter Capiau, Johny Voners, Kris Smet en Guy Mortier speelden allerlei sketches en probeerden zo op een komische manier schrijnende toestanden aan te kaarten. Of soms werd er gewoon onnozel gedaan of werden er heilige huisjes ingetrapt. Ook Eddy Wally werd regelmatig opgevoerd. Je kunt maar liefst drieëntwintig afleveringen bekijken op VRT.NU.
Wij, Heren van Zichem (1969-1971)
Populaire fictiereeks gebaseerd op de boeken van Ernest Claes. De serie vertelt in drie seizoenen het verhaal van het Hagelandse dorpsleven in de tweede helft van de jaren 20 van vorige eeuw. Het programma scoorde ongezien veel kijkers. Luc Philips werd legendarisch als pastoor Munte, Martha Dewachter speelde zijn huishoudster Rozelien, Jenny Tanghe maakte indruk als moeder Cent, Jo De Meyere was Herman Coene en Dora Van der Groen had een opvallende dubbelrol als Melanie en vrouw Coene.
Keromar (1971)

Eerste televisiereeks die in het buitenland is gedraaid. Het jeugdfeuilleton gaat over de vredelievende Kerten die bedreigd worden door de oorlogszuchtige Bolten. De reeks ademt de sfeer uit van de boekentrilogie ‘In de ban van de ring’ van Tolkien, maar dan overgoten met een stevige saus hippiegevoel. Keromar is het programma waarin Vlaanderen kennis maakte met een schaars geklede Mike Verdrengh, met lange, blonde lokken, als Timbal en een al even sexy en zeer kortgerokte Janine Bischops als Rinda. Ook Senne Rouffaer, Ann Petersen, Jan Decleir en heel wat andere grote namen doen mee.
Het Zwaard van Ardoewaan (1972)
Eerste Vlaams jeugdfeuilleton in kleur, met Jef Demedts, Nand Buyl, Chris Lomme, Ward De Ravet en Ann Petersen. Het verhaal begint bij de tweelingbroers Morholt en Huoon. Hun vader was de heerser over het landgoed Ardoewaan. Na zijn dood, moet één van zijn zonen die taak overnemen. Een proef zal bepalen wie: degene die het zwaard Bragnit uit een houten balk kan trekken, is de uitverkorene. Dat blijkt de goedhartige Huoon te zijn. De jaloerse en wrede Morholt laat dat niet zomaar gebeuren en zorgt ervoor dat zijn broer gedood wordt. Maar wanneer Morholt het zwaard vastneemt, beginnen zijn handen te bloeden. Wie is er dan wel de rechtmatige heer van Ardoewaan?
De vorstinnen van Brugge (1972)

Kroniek van het Brugge tussen 1894 en 1923. De dramareeks vertelt over het leven van zowel het werkvolk als de burgerij in de stad. De hogere klasse praat AN of Frans, maar de meeste personages spreken plat Brugs. Naast een aantal acteurs uit het Brugse amateurtheater spelen ook grote namen mee zoals Dora Van der Groen, Marilou Mermans, Hugo Van den Berghe, Ann Petersen, Luc Philips en Jo De Meyere. Er is zelfs een rolletje voor zanger Willem Vermandere.
De Kat (1973)
Jeugdfeuilleton met Rik Andries, Domien De Gruyter, Denise De Weerdt, Arnold Willems, Jeanine Schevernels, Gerda Marchand en Ugo Prinsen. David De Kat wil iets doen aan een vervuilend bedrijf in de buurt. Dat heeft de toepasselijke naam Af-Val. David wil er voor zorgen dat die firma milieubewuster wordt. Om dat te doen, trekt hij een soort heldenpak aan en een masker van een kat. Zo onderneemt hij allerlei spectaculaire en ludieke acties. Maar de directeur van Af-Val, Oscar Dias, laat zich niet zomaar doen. En ook zijn dochter Helena is een geduchte tegenstander. Zij stuurt knokploegen op De Kat af. Gelukkig zijn dat niet meteen de handigste types.
Van pool tot evenaar (1973-1990)

Combinatie tussen een documentaire en een quiz. Elke aflevering ging over een bepaald land of een streek en daarover kreeg je dan uitgebreide reportages te zien en hoorde je specialisten aan het woord. Daarnaast was die locatie ook het onderwerp voor een quizgedeelte. De kandidaten kregen een aantal weken op voorhand te horen over welk land of welke regio hun uitzending zou gaan en dan konden ze zich voorbereiden. Op VRT.NU kun je de aflevering van 9 december 1979 zien. Die wordt gepresenteerd door Nand Baert en gaat over Pakistan. Ook de aflevering van 31 oktober 1976 met Gi Meteusen als presentator staat online. Die gaat over een ijzeren brug in de Midlands in Engeland.
Magister Maesius (1974)
Jeugdfeuilleton met Nora Tilley, Jef Demedts, Ann Petersen en Ivo Pauwels dat Middeleeuwse avonturen combineert met een sciencefictionverhaal, heel ongewoon voor die tijd. De reeks speelt zich af in 1524, in het West-Vlaamse dorpje Zarren. Het zijn moeilijke tijden, want er woedt een oorlog en er heerst hongersnood. Op een andere planeet, de planeet Balmodor, wonen de kristalwezens en zij zien dat allemaal gebeuren. Ze besluiten één van hen naar de aarde te sturen om te onderzoeken waarom de bewoners zich zo gruwelijk gedragen. Die afgevaardigde neemt de gedaante aan van een bloedmooie vrouw, Irena. Zij komt terecht bij Magister Maesius, een arts en alchemist. Wat later krijgt Irena nog extra hulp uit Balmodor: een pratende ezel.
Micro Macro (1975-1983)

Spelprogramma gepresenteerd door Marc Van Poucke. Kandidaten kregen een vergrote foto van iets te zien en moesten dan raden wat het was. Of ze kregen een aantal beelden te zien die heel snel voorbij flitsten en moesten dan uit een lijstje kiezen wat er niet tussen zat. Op VRT.NU kun je de aflevering zien van 30 oktober 1978. Micro Macro zorgde toen voor een primeur, want ter gelegenheid van 25 jaar Vlaamse televisie werd er voor de eerste keer geëxperimenteerd met interactieve televisie. Tegelijkertijd met de kandidaten in de studio, konden mensen ook op een andere locatie meespelen. In 1981 veranderde het programma in een miniversie die vlak na het weerbericht werd uitgezonden, gepresenteerd door Armand Pien. Hij speelde toen niet met kandidaten in de studio, maar wel met mensen thuis aan de telefoon.
De Wies Andersen Show (1976-1977)
Spelprogramma gepresenteerd door Wies Andersen. Er werd gespeeld met twee kandidaten, het publiek in de zaal en een panel van BV’s, al bestond die term toen nog niet. Tien procent van de winst ging naar de twee kandidaten en de rest naar een goed doel. Eigenlijk was het ook een soort van talkshow, want er werd telkens uitvoerig gepraat met alle kandidaten. Opvallende verschijning was journalist en ‘enfant terrrible’ Johan Anthierens en ook zangeres Della Bosiers was vaak van de partij. Op VRT.NU zie je de aflevering van 15 oktober 1977 waarin politicus Herman De Croo één van de panelleden is.
Mezza Musica (1976-1986)

Muziekprogramma waarin een filharmonisch orkest, een koor en enkele klassiek geschoolde zangers bekende klassieke en lichtklassieke muziek brachten. Elke uitzending draaide rond een thema, bijvoorbeeld een bepaalde componist. Het programma werd gepresenteerd door de in Oostenrijk geboren Eva Maria. Op VRT.NU kun je de aflevering van 28 november 1979 bekijken. Die gaat over de muziek van Walt Disney met liedjes uit onder andere Mary Poppins, Assepoester, Pinokkio en Alice in Wonderland.
Slisse en Cesar (1977)
Komische serie met Ward De Ravet, Jan Reussens, Ann Petersen, Ingrid De Vos, Karel Vingerhoets en David Davidse. Alles draait rond twee mannen die de beste vrienden zijn, maar eigenlijk ook tegenpolen. Slisse is een rijke verzekeringsmakelaar en Cesar is een eenvoudige, ietwat simpele kerel. Dat zorgt natuurlijk voor de nodige komische situaties. De vriendschap tussen de twee mannen wordt niet op veel enthousiasme onthaald door de vrouw van Slisse, Melanie, want zij vindt Cesar niet chic genoeg. Zeker wanneer hun dochter gaat trouwen met een rijke partij.
De opkopers (1977-1983)

Jeugdfeuilleton, de voorloper van Merlina, Postbus X en Interflix. Polycarpus Tack is matroos, maar heeft genoeg van het leven op zee en gaat op zoek naar ander werk. Zo komt hij terecht bij een zekere Anton Piek en dat is een handelaar in allerlei tweedehands spullen. Pol en zijn baas vormen samen De Opkopers en beleven allerlei avonturen. Op het einde van de laatste aflevering vindt Anton Piek een grote schat en hij stopt als opkoper. Dus Pol zit weer zonder werk. En zo begint dan de eerste aflevering van Merlina: Pol is opnieuw op zoek naar een job en komt terecht bij het detectivebureau. Er zijn in totaal 100 afleveringen van de reeks gemaakt, maar helaas is daar heel weinig van bewaard gebleven. Op VRT.NU vind je een paar opnames die je toch een goed idee geven van hoe het programma er precies uitzag. In de hoofdrollen zie je onder andere Paul Ricour, Jaak Van Hombeek, Ronny Waterschoot en Paula Sleyp.
De Collega’s (1978-1981)
Tragikomische reeks over het reilen en zeilen op een ministerie. Er wordt op een humoristische manier kritiek gegeven op sommige wantoestanden in onze ministeries. De serie werd een waanzinnig succes. In het eerste seizoen zag je onder andere Mandus De Vos als Bonaventuur Verastenhoven, Tuur De Weert als Gilbert Van Hie, Tessy Moerenhout als Betty Bossé, Jacky Morel als Baconfoy, Nellie Rossiers als Mireille Puis, Jaak Van Assche als Jean De Pesser, Bob Van der Veken als directeur Tienpondt, Manu Verrreth als Jomme Dockx, René Verreth als Philemon Persez en Jo Crab als Madame Arabelle. In de jaren 80 kwamen ook Angnes De Nul als Kris Berlo, Jenny Tanghe als Jenny Vanjes, Johny Voners als Thierry De Vucht en Nora Tilley als Caroline Van Kersbeke bij.
De Paradijsvogels (1979-1982)

Tragikomische reeks waarin we meeleven met de inwoners van een fictief dorpje aan de Leie in de tweede helft van de jaren 20 en het begin van de jaren 30 van vorige eeuw. Het gaat over het gewone leven van een aantal volksfiguren en over dagdagelijkse dingen als werk, geld, geloof, liefde, het café… Zo is er de flamboyante slager Bolle Verbuyck en zijn onafscheidelijke vriend Rietje Rans, een schoenlapper en poëet, gespeeld door Anton Peeters en Jef Burm. Zij vormen een olijk trio met Pier de smid, een rol van Ward De Ravet. Philomène, de vrouw van de smid, wordt vertolkt door Alice Toen. Dan is er ook de sjampetter, die wordt gespeeld door Werther Vander Sarren. We zien Denise De Weerdt als cafébazin Catho, Machteld Ramoudt als haar geadopteerde dochter Leentje, Ugo Prinsen als de koster, Marc Leemans als pastoor en Alex Wilequet als Hippoliet, de brouwer die ook burgemeester is. Er is ook een opvallende rol voor Marijn Devalck, hij speelt landloper en straatzanger Brozie. Samen met zijn kompanen Ulle, gespeeld door Magali Uytterhaegen, en Rappe, een rol van Oswald Versyp, gaat hij overal liedjes zingen en probeert zo een centje te schooien.