
De Popcollectie
Herdenking: 10 jaar geleden overleed Ramses Shaffy
zo 1 dec. - 6:00

Sammy
Ramses Shaffy werd met stijl geboren in de schaduw van de Parijse Arc de Triomphe als zoon van de Egyptische consul Ramsès Shaffy Bey en de Poolse gravin Alexandra de Wysocka van Russische afkomst. Hij was pas 7 als hij door ziekte in een Nederlands pleeggezin terecht komt.
In 1964 richtte Ramses de theatergroep Shaffy Chantant op. Daar leert hij Liesbeth List kennen, die een belangrijke rol zal spelen in zijn carrière. De bekendste liedjes uit deze periode zijn 'Shaffy Cantate' en 'Sammy'.
Pastorale
In 1968 ging Ramses op tournee door Vlaanderen en Nederland met de voorstelling 'Shaffy Chantate' met Liesbeth List en Thijs Van Leer. In hetzelfde jaar namen Shaffy en List de klassieker 'Pastorale' op.
Ramses Shaffy was in de jaren 70 geregeld op de radio te horen met de liedjes 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder', 'Aan de andere kant van de heuvels', 'We zullen doorgaan' en 'Laat me'
Acteur
Ramses Shaffy was niet alleen verdienstelijk als zanger. Hij kon ook acteren. Voor de Nederlandse televisie kreeg hij een rol in de serie 'De vier dochters Bennet' en in de film 'De Liefdeswacht'.
Hij stond ook op de planken bij de Toneelgroep Amsterdam en bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen in de musical 'De man van La Mancha'.
Wim De Craene
Ramses Shaffy inspireerde ook andere artiesten. Op 18-jarige leeftijd ging Wim De Craene naar Amsterdam waar hij contact zocht met Shaffy. Deze werd zijn mentor en leerde Wim de knepen van het vak. Shaffy liet De Craene onder meer optreden in zijn café chantant 't Cloppertjen. Uit dankbaarheid gaf Wim De Craene zijn zoon de voornaam Ramses.
Radio 2 Zomerhit
Op 2 mei 2008 wonnen Nicole & Hugo met 'Pastorale' de finale van de derde reeks van de liedjeswedstrijd 'Zo is er maar één'. Dit liedje won eveneens de Radio 2 Zomerhit 2008.
Orde van de Nederlandse Leeuw
Ramses Shaffy werd verschillende keren geëerd. Hij werd in 2002 geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2017 werd in Amsterdam het Shaffyhuis geopend, een woon-werkcomplex voor oude en jonge kunstenaars. En bij het station Leiden Centraal werd in 2019 het monument ‘Hoog Sammy’ onthuld.
Hij kreeg ook een portret aan het Amsterdams metrostation Vijzelgracht. De vraag om dit station om te dopen naar 'Ramses Shaffy' werd niet weerhouden, omdat de naam steeds verbonden moet zijn met een straatnaam. Het kunstwerk was een alternatief.