Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Het coronacertificaat is beschikbaar in ons land: hoe kan je het aanvragen? En wat kan je ermee doen?

vr 25 jun. - 5:40

Wie deze zomer op vakantie wil in de Europese Unie kan vanaf woensdag 16 juni een coronacertificaat aanvragen. Waar kan je dat precies aanvragen? Wat als je nog maar één prik hebt gekregen? En moet je met een coronacertificaat op zak nog in quarantaine bij terugkeer? Ontdek hier de vragen en antwoorden.

Wat is het coronacertificaat?

Het zogenoemde 'EU Digital COVID Certificate' moet reizen binnen de Europese Unie gemakkelijker maken. Het is vanaf vandaag beschikbaar via een QR-code op je smartphone, of via een document op papier dat je telefonisch kunt aanvragen.

"We lanceren het nu al zodat we twee weken kunnen proefdraaien en heel wat certificaten al tijdig kunnen uitgeven", zegt Barbara Van Den Haute van Digitaal Vlaanderen aan VRT NWS. "Er zijn ook al mensen die nu al rondreizen. Dan kunnen ze meteen gebruik maken van het echte certificaat."

Let op: het is niet omdat je certificaat vanaf vandaag kan aanvragen, dat je vanaf nu zonder meer kunt reizen naar een ander EU-land. 

Wie kan zo'n coronacertificaat krijgen?

Vanaf 1 juli heeft elke Belg vanaf 6 jaar een certificaat nodig om covid-safe te reizen in Europa. Om het certificaat te kunnen krijgen, moet je aan één van volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent gevaccineerd tegen het coronavirus. De meeste landen zullen alleen een certificaat aanvaarden van volledige vaccinatie. Meestal is er ook een wachtperiode van een aantal weken na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.
  • Je beschikt over een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur, of over een negatieve sneltest die niet ouder is dan 24 uur. Die geldigheid kan per land afwijken, dus best even nagaan voor je vertrekt op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken of op de website Reopen.europa.eu.
  • Je testte positief op het coronavirus in de voorbije 6 maanden en je hebt dus voldoende immuniteit opgebouwd. Dit certificaat is voor de meeste landen 180 dagen geldig.

Welke gegevens staan er op dat certificaat?

Op het certificaat staan gegevens zoals naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie, de coronatest of het herstel van COVID-19, en een unieke QR-code. Er worden om privacyredenen geen andere gezondheidsgegevens gedeeld. De bezochte landen mogen die gegevens niet bewaren.

Het certificaat is opgemaakt in het Engels en in de 3 landstalen (Nederlands, Frans en Duits). 
 

Waar kan ik zo’n coronacertificaat krijgen?

Vanaf woensdag 16 juni is het coronacertificaat opvraagbaar via de gratis CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android) en op Covidsafe.be. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app).

Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen. Daarvoor bel je in Vlaanderen op werkdagen tussen 9 en 19 uur naar het nummer 078/78.78.50.  Wie in Brussel woont kan terecht op het nummer 02/214.19.19, van 9 tot 7u30 op weekdagen en van 10 tot 17u30 in het weekend en op feestdagen. Hou er wel rekening met een wachttijd tussen de bestelling en de ontvangst van 1 week.

Alle info over het coronacertificaat, hoe je het kan verkrijgen, hoe je de app download en gebruikt, vind je op de site covidsafe.be. 

Hoeveel kost zo’n coronacertificaat?

Het coronacertificaat is gratis. Al kunnen er wel kosten verbonden zijn aan het afnemen van een PCR-test. Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar, en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen zich volledig te laten vaccineren, wordt de kostprijs van een PCR-test maximaal twee keer terugbetaald tijdens de maanden juli, augustus en september (met een maximum van 55 euro per test).

Vanaf wanneer en waar kan ik het coronacertificaat gebruiken?

Vanaf 1 juli zullen alle lidstaten van de Europese Unie het coronacertificaat gebruiken. Bij ons is het certificaat nu al beschikbaar, maar dat wil niet zeggen dat alle landen het daarom nu al kunnen lezen of zullen aanvaarden.

Let op: Het Europese coronacertificaat geldt dus enkel binnen de Europese Unie. Daarbuiten kan je het niet gebruiken. 

Op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken of op de website Reopen.europa.eu kan je nakijken welke regels er gelden voor de bestemming die jij gekozen hebt.

En als je terugkomt? 

Voor 1 juli:

Momenteel wordt reizen nog afgeraden, dus wie vóór 1 juli op vakantie vertrekt (en langer dan 48 uur in het buitenland verbleef), moet het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen ten vroegste 48 uur voor je aankomst in België.

Als je daarna een sms krijgt, moet je je laten testen en in quarantaine gaan. Krijg je geen sms dan is dat niet nodig. Concreet is 10 dagen quarantaine en een test op dag 1 en 7 nodig als je uit een rode zone terugkeert (en soms ook voor andere zones, afhankelijk van het risico dat je gelopen hebt).

Vanaf 1 juli:

Ook na 1 juli blijft het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) verplicht. Je moet dat invullen ten vroegste 48 uur voor je aankomst in België.

Wie terugkeert uit een groene of oranje zone moet niet in quarantaine en zich niet laten testen. Hou er wel rekening mee dat zones tijdens je vakantie kunnen veranderen van kleurencode.

Wie terugkeert uit een rode zone moet niet in quarantaine als je een coronacertificaat kunt voorleggen. Let wel: ben je niet minstens twee weken volledig gevaccineerd of kun je geen herstelcertificaat voorleggen, dan moet je wel een nieuwe negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud hebben.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet