"Het is niet zeker dat de dode schapen het werk zijn van een wolf"
ma 22 jan. - 7:23
Alarmberichten zijn heel herkenbaar
"Het is heel herkenbaar dat er nu berichten opduiken over doodgebeten schapen. Dat gebeurt altijd als er een wolf gesignaleerd wordt. Ook ten tijde van de Waaslandwolf kregen we voortdurend meldingen van doodgebeten huisdieren en schapen die later onterecht bleken ". Dat zegt Jan Rodts. Hij was bijna 20 jaar geleden de coördinator van het wolventeam dat toen werd opgericht om sporen naar de wolf te onderzoeken. Het is nooit duidelijk geworden of er ook echt een wolf aan het werk was, Rodts vermoedt dat het eerder om loslopende honden ging. Ook nu is dat een meer realistische piste, zegt Rodts.
Wolven jagen niet alleen
Er zijn verschillende argumenten om ervan uit te gaan dat de 3 doodgebeten schapen in Meerhout, provincie Antwerpen, NIET het werk zijn van de wolf. Zo zijn er in Nederland, waar het dier eerder rondtrok, stalen genomen van de uitwerpselen. Onderzoek daar toonde aan dat de wolf enkel haasachtigen had gegeten en geen grotere dieren. Wolven jagen daarenboven zelden alleen op grote prooien, ze verkiezen klein wild. Enkel gewonde of aangeschoten dieren komen wél in aanmerking omdat ze al sterk verzwakt zijn en zo een makkelijke prooi zijn. Rodts vraagt nu bijkomend onderzoek naar pootafdrukken en ook DNA kan uitsluitsel brengen. De meest geloofwaardige piste is volgens hem dat het gaat om loslopende agressieve honden. Een vos is het alleszins zeker niet, die is te klein om een schaap aan te vallen.
Schadevergoeding
Als de schapen echt door een wolf zijn doodgebeten kan de eigenaar een schadevergoeding krijgen. Wolven zijn immers beschermde dieren in Europa, als ze schade aanrichten is er een vergoeding voorzien. Er zijn wel harde bewijzen nodig. Het is twijfelachtig dat die er nu zijn.