Het onbekendste ondergrondse plekje van Gent: de ijskelders van de Sint-Pietersnieuwstraat
vr 22 nov. - 1:22
Tijdens de bouw van studentenwoningen in de Sint-Pietersnieuwstraat, ontdekte een kraanman in 1998 plots een enorm gat onder een vloerplaat. Hij keek erdoor en tot zijn stomme verbazing zag hij een holte waar zijn kraan met gemak in zou kunnen verdwijnen.
(lees verder onder de foto)
de binnenkant van de ijskelder
De binnenkant van één van de ijskelders
De grootste van Europa
“Ik herinner me nog dat we naar de leegte onder onze voeten stonden te kijken,” zegt bouwheer Antoine Eeckhout. “Het leek wel een kerkgewelf dat we ontdekten. We hebben er toen de stadsdiensten en monumentenzorg bijgehaald. We bleken twee 19de-eeuwse ijskelders gevonden te hebben. Vandaag zijn het de grootste van Europa. De ijskelders kan je het best vergelijken met twee reusachtige thermosflessen die in baksteen in de grond gebouwd werden. De grootste kelder heeft een diameter van 15 meter op het breedste punt en een inhoud van ongeveer 2.200 m³, de tweede heeft een diameter van 10 meter.
(lees verder onder de foto)
Etiket van het spuitwater dat op de Blandijn werd gebotteld
Etiket van het spuitwater dat op de Blandijnberg werd gebotteld
Per schip uit Scandinavië
Het ijs voor brouwerij Blandinberg werd per schip aangevoerd vanuit Scandinavië. Op de Muinkkaai werd het op karren geladen en via een (nog bestaande) onderaardse gang naar de ijskelders gevoerd. De brouwerij lag lager op de helling dan de ijskelders.
(lees verder onder de foto)
Ijsblokken werden per schip vervoerd en met een tang opgehesen
IJsblokken werden per schip vervoerd en met een tang opgehesen
Kopzorgen
De ontdekking van de kelders bezorgde Antoine Eeckhout destijds wel kopzorgen: "We waren van plan om er een parking aan te leggen. Die hebben we moeten opgeven. Er moesten ook drie wooneenheden sneuvelen. Maar we vonden het zo uniek, dat we de kelders in hun oorspronkelijke staat hebben hersteld."
(lees verder onder de foto)
De top van de ijskelders met op de achtergrond het Emmaüskasteeltje
De bolle bovenkant van de grootste ijskelder met op de achtergrond het Emmaüskasteeltje
Nog geen bestemming
Voorlopig liggen ze er ongebruikt bij. "We hopen dat er een horeca-gelegenheid in kan komen.", zegt zoon Jo Eeckhout. "Dat zou in samenwerking met de universiteit kunnen. Hun gebouwen liggen vlakbij. Er zou bijvoorbeeld een receptieruimte kunnen komen."
Voorlopig kan je de ijskelders enkel bezoeken als onderdeel van een gidsbeurt door Gent.
In het STAM, het Gentse stadsmuseum loopt nog tot 22 september 2020 de tentoonstelling 'Ondergronds in de stad'.