
de madammen
Het recept van ons moeder: frangipanetaart van Greta Smeyers
vr 17 mei - 9:15

De voorbije weken hebben we heel wat kookverhalen ontvangen. Ze staan allemaal in het kader van onze oproep naar verhalen in verband met Ons Koekboek.
Heel veel mensen hebben dat boek blijkbaar meegekregen toen ze als jongvolwassene het huis uit trokken. En het blijkt ook een echt erfstuk te zijn in vele families.
Dat was ook het geval bij Greta Smeyers uit Bierbeek. Greta had nooit echt veel aandacht gehad voor dat boek, maar met het overlijden van haar moeder, veranderde dat.
De voorbije weken hebben we heel wat kookverhalen ontvangen. Ze staan allemaal in het kader van onze oproep naar verhalen in verband met Ons Koekboek.
Heel veel mensen hebben dat boek blijkbaar meegekregen toen ze als jongvolwassene het huis uit trokken. En het blijkt ook een echt erfstuk te zijn in vele families. Dat was ook het geval bij Greta Smeyers uit Bierbeek. Greta had nooit echt veel aandacht gehad voor dat boek, maar met het overlijden van haar moeder, veranderde dat...
FRANGIPANETAART: het recept
Voor de kruimeldeeg:
- 200 gram bloem
- 125 gram boter
- 1 lepel suiker
- 1 ei
- Zout
- Koud water
Voor de frangipane:
- 150 gram boter
- 100 gram bloem
- 100 gram bloemsuiker
- 3 eieren
- 100 gram amandelpoeder
- 1 koffielepel bakpoeder
Voor glazuur:
- Bloemsuiker mengen met een eetlepel water
BEREIDING
Kruimeldeeg:
- Bloem mengen met zout, suiker, boter en ei.
- 20 minuten laten rusten.
- Platrollen en twee toeren geven.
- In taartvorm doen en gaatjes in prikken.
Frangipane:
- Boter met suiker en eierdooiers goed roeren.
- Afwisselend sneeuwgeklopt eiwit en bloem eronder mengen.
- Bakpoeder toevoegen en de gemalen amandelen erbij.
- Daarna alles op het kruimeldeeg storten.
- Gekruiste bandjes erop leggen.
- Afbakken in een oven op 180 graden.
- Testen met een naald op het gaar is.
- Als de taart uit de oven komt, het glazuur erover gieten.