
radio2 ann&daan
Het ultieme lijstje voor je reisapotheek volgens een expert: "Het hangt allemaal af van de omstandigheden waarin je reist"

De Radio2-luisteraars zijn in twee groepen verdeeld. Een iets kleinere groep zegt: “Ik koop alles daar. Ze hebben daar toch ook apothekers?” Een grotere groep laat weten dat zij alles meenemen wat ze thuis kunnen vinden: pleisters, naalden, allerlei medicatie… Professor Veerle Foulon vertelt wat we zeker niet mogen vergeten: “Ik denk dat je over 3 dingen moet nadenken:
- Wat kan ik meenemen om niet ziek te worden? Wat moet ik vooraf doen om niet ziek te worden?
- Wat met mijn chronische geneesmiddelen?
- Wat kan ik ook nog meenemen, mocht er toch iets gebeuren? Of moest ik daar ziek worden?"
Zonnebrand
Uiteraard moet je de meest evidente dingen meenemen: “Alles tegen zonnebrand, want je moet je huid zo goed mogelijk beschermen. Op vakantie zijn mensen veel meer buiten en gaan ze zo lang mogelijk op het strand liggen. Dat is heel erg belangrijk! Zeker bij jonge kinderen: smeer voldoende en neem genoeg zonneproducten mee. Uiteraard kan je dat op de meeste bestemmingen kopen, mocht je dat niet genoeg meehebben.”
Muggen- en tekenbeten
Vergeet niet alles van bescherming tegen muggen en tekenbeten mee te nemen: “Zorg dat je zo goed mogelijk beschermd bent daartegen. Maar vergeet ook je vaccinatiestatus niet na te kijken: ben ik gevaccineerd voor de dingen die zich kunnen voordoen op mijn bestemming?”
Het kan uiteraard dat je al deze producten koopt op je bestemming, maar dat is afhankelijk vanwaar je heen trekt: “Niet iedereen kiest voor een exotische bestemming waar helemaal geen geneesmiddelen zouden zijn. Het hangt allemaal af van de omstandigheden waarin je reist, waar je precies naartoe gaat en de inschatting die je voor jezelf maakt. Hoe snel kan ik iets voorhebben? En hoe vlot raak ik aan medicatie?”
Op vakantie zijn mensen meer buiten en gaan ze zo lang mogelijk op het strand liggen. Vergeet dus zeker je zonnebrand niet!
Geneesmiddelen die je altijd neemt
Hetzelfde geldt natuurlijk niet voor mensen die hier chronische geneesmiddelen gebruiken: “Ik denk dan aan mensen met diabetes, astma of de ziekte van Parkinson. Zij nemen het best eigen medicatie van hieruit mee, zoals die hier is voorgeschreven door de arts in een voldoende hoeveelheid. Hou rekening met hoe lang je op reis bent en of je voldoende tabletjes mee hebt om die hele reis te overbruggen.”
Neem je medicatie veilig mee op reis: “Als je bijvoorbeeld met het vliegtuig reist, neem je dat het best mee in je handbagage. Zodanig dat je het ook zeker op je bestemming hebt. Er kan altijd iets met je koffer fout lopen.”
Reizigersdiarree
Er zijn heel wat Radio2-luisteraars die willen voorbereid zijn op diarree: “Het is één van de dingen waar we het meest voorzichtig mee moeten zijn. Je kan reizigersdiarree oplopen, ook al denk je goed te hebben opgelet of verblijf je in een proper hotel. Er is altijd een risico dat wat je eet, toch besmet is. De belangrijkste maatregel hier is 'boil it, cook it, peel it or forget it'. Probeer ook goed op te letten met water of ijsblokjes dat je drinkt, maar ook slaatjes kunnen zeker kiemen bevatten. Als je heel voorzichtig bent, kan je het risico een stuk terugdringen. Maar natuurlijk niet 100 procent.”
Je kan reizigersdiarree oplopen, ook al denk je goed te hebben opgelet of verblijf je in een proper hotel. De belangrijkste regel is hier: 'boil it, cook it, peel it or forget it'.
Veel mensen grijpen snel terug naar probiotica: “Sommige mensen nemen vooraf of de hele reis door een product zoals enterol. Dat kan beschermen, maar je kan nooit 100 procent garanderen dat je geen diarree krijgt. Dus nemen mensen graag iets als imodium mee, voor het geval ze diarree krijgen. Zeker als je nergens vlot naar het toilet kan.”
Als je zo’n hevige diarree hebt, waar ook bloed of slijm bijzit, mag je geen imodium meer gebruiken: “Ga op zoek naar medisch advies of gebruik antibiotica die je van hieruit hebt meegekregen. Maar dat is vooral voor mensen die in primitieve omstandigheden reizen. Blijf voldoende en vooral zuiver water drinken uit een proper flesje. Het is zinvol om O.R.S. mee te nemen, zeker als je reist met jonge kinderen. Dat zijn zakjes met zout die je kan oplossen in water en die je kan drinken mocht je toch uitdrogingsverschijnselen vertonen. Dat kan levensreddend zijn op vakantie.”
“Als je vragen hebt, contacteer je apotheker of huisarts. Neem de contactgegevens mee. Maar het is nog beter om vooraf contact op te nemen. De apotheker kan je zeker helpen met wat jij moet meenemen.”