1000 Klassiekers 2018
Het wereldwijde succes van Bohemian rhapsody
ma 10 dec. - 11:00


Jan Delvaux
"Bohemian rhapsody" eindigde sinds de start van de 1000 Klassiekers in 2007 maar liefst zeven keer op de eerste plaats.
Europa
België is geen uitzondering op de rest van Europa. Als het publiek zijn favoriete nummer mag kiezen, dan wint "Bohemian rhapsody" eigenlijk altijd.
Ook in de Top 2000 van de Nederlandse Radio 2 is "Bohemian rhapsody" uitermate populair. Het stond maar liefst 15 keer op de hoogste positie.
In landen met een dominantie van lokale acts zoals Oostenrijk, is het nummer de buitenlandse sterkhouder. In de Der Song deines Lebens Top 100 van Ö3 eindigt "Bohemian rhapsody" dit jaar tussen "Auf uns" van Andrea Bourani en "I am from Austria" van Rainhard Fendrich.
De achtervolgers zijn overal gelijklopend: Bryan Adams, Deep Purple, Eagles, Guns N’ Roses en Pink Floyd.
Slash
Nadat Slash van Guns N’ Roses "Bohemian rhapsody" hoorde, was hij in die mate onder de indruk dat hij besloot om gitaar te beginnen spelen.
Wereld
Buiten Europa gaat het minder goed met "Bohemian rhapsody". Zo was "I want to break free" dit jaar het favoriete nummer van Queen in de Top 500 van de populaire Australische zender Smooth FM.
In de 500 Greatest Songs Of All Time van het Amerikaanse blad Rolling Stone eindigt het pas op nummer 136.
Er is eigenlijk maar één liedje dat overal ter wereld populair is: "Imagine" van John Lennon. In 2015 klopte het ook Queen in de 1000 Klassiekers.
Andere onderscheidingen
"Bohemian rhapsody" krijgt met de regelmaat van de klok nieuwe onderscheidingen: "Best Sing-Along Car Song" of "Best Healing Song" of "Best Rock Headphone Song".
Het was recent ook de primus van "The 50 Best Queen Songs Of All Time". Vóór het favoriete liedje van wijlen Freddie Mercury: "Don’t stop me now". Hij vond namelijk de structuur van dat liedje veel beter.
Kerstdag
De strafste prestatie is wellicht het feit dat "Bohemian rhapsody" het enige nummer is dat twee keer op nummer 1 stond op kerstdag in de hitlijsten van Groot-Brittannië. De eerste keer in 1975 toen het liedje gloednieuw was. De tweede keer in 1991 bij het overlijden van Freddie Mercury.
In 1975 wordt het van de troon gestoten door een ander nummer waarin ook ‘mamma mia’ wordt gezongen: "Mamma mia" van Abba.
Videoclip
Een belangrijke - en vaak vergeten - reden van het succes is de videoclip. Queen durft "Bohemian rhapsody" in 1975 niet te brengen in het populaire televisieprogramma Top Of The Pops van de BBC.
Het is veel te complex. Dus wordt er op een halve dag een filmpje gemaakt dat even legendarisch is als het nummer zelf. De opnames gebeuren in hun repetitiekot en kosten nauwelijks 3.500 pond.
De clip van wordt algemeen beschouwd als de start van het MTV-tijdperk. Hij is ontelbare keren gekopieerd en maakt van "Bohemian rhapsody" één van de meest gecoverde nummers.
Met wisselende resultaten, want het is, zoals gezegd, geen eenvoudig nummer.
De uitvoeringen van The Muppets en Wayne’s World zijn straf en grappig tegelijkertijd. Een recente uitblinker is de bewerking die 28 Amerikaanse muzikanten maakten in het kader van het International Trombone Festival.
En dit is wat er gebeurt als 1 zanger "Bohemian rhapsody" op 42 manieren zingt.
Streaming
Het liedje "Bohemian Rhapsody" van Queen is op streamingdiensten als Spotify, Apple Music en YouTube de meest afgespeelde titel uit de twintigste eeuw.
De klassieker werd wereldwijd al meer dan 1,6 miljard keer aangeklikt.
Queen troeft daarmee "Smells like teen spirit" van Nirvana en "Sweet child o' mine" van Guns N' Roses af.