
de madammen
Hij had zijn eigen kunstgalerij en 7 andere weetjes over Erik Van Neygen
vr 30 apr. - 5:00

Motten Drizzle
Erik Van Neygen leerde Johan Verminnen kennen op school toen hij 12 jaar was. De vriendschap tussen de twee resulteerde een paar jaar later in een eerste muzikaal project. Zo ontstond de groep Motten Drizzle. De band trad vaak op in meisjesscholen en dat was een heel dankbaar publiek. Het was toen mode om een bizarre groepsnaam te kiezen en als The Beatles kon, dan kon Motten Drizzle toch ook vonden de heren. Inspiratie voor de muziek vonden ze in Ferre Grignard die in 1966 met het nummer 'Ring, ring, I've got to sing' bekend werd. Erik Van Neygen en co wisten meteen dat ze in de voetsporen van Grignard wilden treden.
Pendulum
Na de middelbare school wou Erik leerkracht worden. Hij ging een regentaat Nederlands-Engels-Duits volgen. Ook toen al was hij enorm veel met muziek bezig en dat zorgde er voor dat hij een jaartje langer nodig had voor zijn opleiding. Samen met zijn klasgenoot Serge Demol richtte hij de countryband Pendulum op. De band had in 1970 een hit met 'It's a beautiful day'. Zijn jeugdvriend Johan Verminnen was en is nog altijd een grote fan van het nummer en ook door de radio werd het liedje massaal opgepikt.

Erik Van Neygen
Louisette
Niet veel later, in 1972 kwam Erik terecht bij Louisette, de band van Raymond van het Groenewoud. Heel lang hebben ze niet samen gespeeld want zijn muzikale smaak stond te ver af van die van Raymond. Waar Raymond de stevige rocker was, hield Erik het vaak een stuk rustiger. Raymond heeft er wel voor gezorgd dat hij de elektrische gitaar onder de knie kreeg. De eerste single waar de groep mee aan kwam zetten was 'Maria, Maria, ik hou van jou', een rocknummer dat de zogenaamde polderpop mee op de kaart heeft gezet. Op de B-kant stond de rustige ballade 'Je kunt beter gaan', geschreven door Van Neygen. Een jaar later kwam er een tweede single. Hoewel de band succesvolle optredens speelde, verkocht de single niet goed. Niet veel later verliet Van Neygen de groep.

Erik Van Neygen
De Benny Neyman van Vlaanderen
Erik Van Neygen werd ook wel de Benny Neyman van Vlaanderen genoemd en dat omdat hij altijd op zoek ging naar mooie melodieën. 'Stille brieven' was daar een schoon voorbeeld van. Het nummer werd massaal gedraaid op de radio en werd ook de titelsong van zijn elpee. Toen hij 'Stille brieven' schreef, werkte hij op het secretariaat van een school voor buitengewoon onderwijs. Dat gaf hem de kans om nog voldoende bezig te zijn met zijn muziek. Naar eigen zeggen had hij tijdens de uren vaak de tijd om eventjes weg te dromen en teksten te schrijven.
Veel te mooi
Het grote keerpunt in het leven van Erik was de ontmoeting met zangeres Sandra Denotté, ofwel Sanne. In 1989 zag hij Sanne voor het eerst optreden. Zij was toen 16 jaar. Erik wou niets liever dan een duet opnemen met haar en dat werd 'Veel te mooi'. Erik hoorde het nummer voor het eerst in 1989 op vakantie in Joegoslavië en besloot om er een eigen versie van te maken. 'Veel te mooi' werd meteen een grote hit en samen stonden ze wekenlang op nummer één in de hitlijsten. Op muzikaal vlak betekende dit het begin van een mooie carrière samen. Ook privé klikte het goed tussen de twee en niet veel later gingen ze door het leven als koppel. Dat was geen al te makkelijke periode voor Erik, die al getrouwd was en dat huwelijk niet zomaar wou opgeven. Toch bleken de twee een gouden combinatie te zijn, ook al was er een leeftijdsverschil van bijna 22 jaar. In 1996 bezegelden ze hun liefde door te trouwen.
Kunstliefhebber
Naast muziekliefhebber was Erik Van Neygen ook enorm geïnteresseerd in schilderkunst. Zijn liefde was zo groot dat hij in 1993 zijn eigen kunstgalerij opende. Deze baatte hij 15 jaar lang uit met enorm veel trots. Tijdens die periode had Sanne de tijd om haar studies af te maken en haar diploma van lerares te behalen. Nadien ging ze lesgeven. Ook Erik was eerder al afgestudeerd als leraar en had een tijdje les gegeven.
Dochter Maartje
Op 25 oktober 1995 kregen Erik en Sanne samen een dochter. Maartje volgde het voorbeeld van haar ouders en zocht zelf ook haar weg als zangeres. Na het eindigen van zijn eigen carrière in 2012, ging Erik zich voornamelijk bezighouden met die van zijn dochter en zijn liefde voor de schilderkunst. Hij schreef samen met Sanne teksten voor haar en deed ook de productie volledig zelf. Erik en Sanne hadden hun eigen label ENS en Erik richtte ook ENS Music op zodat hij zich volledig kon ontfermen over het management van zijn dochter.

Erik Van Neygen
Parfum Tzigane
Na het zien van de film 'Gadjo Dilo' waren Erik en Sanne volledig in de ban van de muziek en wilden ze een plaat maken in dezelfde, gipsysfeer. De twee gingen aankloppen bij het Roemeens huis in Brussel. Daar maakten ze kennis met Raluca Patuleanu en via haar leerden ze heel wat Roemeense en Hongaarse zigeunermuzikanten kennen die in België woonden. Met zes muzikanten trokken ze naar de studio Motormusic om het project 'Parfum Tzigane' op te nemen. Voor Erik moest absoluut alles wijken, want het werd zijn levenswerk. De combinatie met zijn drukke leven werd hem even te veel en in 2008 kreeg hij een hersenbloeding, gevolgd door een beroerte. Erik besloot nadien om het wat rustiger aan te doen.