Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

De Topcollectie

Hij liet The Beatles kennis maken met marihuana en 9 andere weetjes over Bob Dylan

ma 24 mei - 5:00

Op maandag 24 mei wordt Bob Dylan 80 jaar en viert hij ook zijn 60-jarige carrière. We zetten deze koning van de liedjesteksten even in de schijnwerpers met enkele leuke weetjes.
Bob Dylan
© Photo news

Start van zijn carrière 

Bob Dylan werd geboren als Robert Allen Zimmerman op 24 mei 1941 in Minnesota. Hij was de zoon van Joodse ouders die afkomstig waren uit Oost-Europa. De geniale liedjesschrijver begon zijn muzikale carrière als folkzanger van protestliederen op zijn gitaar. Zijn grote inspiratie was Woody Guthrie. Midden jaren 60 voegde hij ook rock en blues toe aan zijn muziek en dat werd zijn grote doorbraak. Dylan keek op naar The Animals, een Britse bluesrockband. Zijn folkfans keerden hem de rug toe toen hij een elektrische gitaar ter hand nam, maar de media was laaiend enthousiast. Met zijn zes minuten durende bluesrocksongs doorbrak hij de traditie dat een nummer maar drie minuten lang mocht zijn. 

Blowin' in the wind

Er gingen een tijd lang geruchten dat Bob Dylan dit nummer uit 1963 niet zelf had geschreven, maar dat de student Lorre Wyatt daar verantwoordelijk voor was. Zowel Dylan als Wyatt ontkenden dat, maar medestudenten van Wyatt beweerden dat ze hem de song al hadden horen zingen voordat Dylan het zong. Dit kwam omdat de lyrics van het nummer eerder al in een magazine gepubliceerd stonden en Wyatt ze daar gelezen had. De student speelde het nummer op school met zijn band voor Dylan het had uitgebracht en liet iedereen denken dat het zijn song was. 'Blowin' in the wind' was het meest gecoverde nummer van Bob Dylan. Neil Young, Dolly Parton en Stevie Wonder maakten er ook een versie van. Die laatste werd zo de eerste zwarte artiest die moet een nummer van Bob Dylan in de hitlijsten stond. Het liedje werd ook gespeeld door het personage Jenny in de film 'Forrest Gump'. Ze trad naakt op met een gitaar in een stripclub als 'Bobbi Dylan'. 

Hij bedroog al zijn partners

De Amerikaanse zanger heeft veel nummers geschreven over verschillende vrouwen en hij was ook met veel vrouwen. Die heeft hij allemaal wel minstens een keer bedrogen. De liedjesschrijver was slechts twee keer getrouwd, maar er waren nog veel meer vrouwen in zijn leven en meestal ook tegelijk. Zijn eerste echtgenote, Sara Lownds, zei ooit dat ze 's ochtends in haar keuken kwam en een andere vrouw zag ontbijten met haar kinderen. Ze was duidelijk blijven slapen in de studio van Dylan. De overspelige Dylan deed geen moeite om zijn bedrog te verstoppen en zag er ook de fout niet van in. Hij en Sara waren getrouwd tussen 1965 en 1977 en kregen samen vier kinderen. Sara eindigde het huwelijk omdat ze niet meer kon leven met het gedrag van Dylan. Na de scheiding kreeg Sara het hoederecht over de kinderen en begon Dylan een relatie met de therapeute die hun kinderen leerde omgaan met de scheiding. Na de relatie met Sara trouwde de zanger in het geheim met zijn achtergrondzangeres Carolyn Dennis. Ze waren zes jaar getrouwd, maar dat huwelijk kwam pas aan het licht tijdens een interview in 2001. Samen kregen ze een dochter en ze wilden haar de kans geven om op te groeien buiten de schijnwerpers. Tijdens dat huwelijk had hij ook een relatie met actrice Ruth Tyrangiel. Het kon Dylan eigenlijk allemaal niet veel schelen. Hij gaf alleen om zichzelf. 

The times they are a-changin'

Dit nummer uit 1964 werd het lijflied voor de gefrustreerde jeugd. Bob Dylan was dit nummer al een tijdje aan het schrijven en toen John F. Kennedy werd vermoord in 1963 kreeg het liedje nog een onderliggende boodschap. De zanger vond het altijd raar om het nummer live te spelen en nadien applaus te ontvangen van mensen die zich afvroegen waarom ze juist applaudisseerden. Het liedje werd later nog gebruikt in reclamespotjes van een boekhoudkantoor en een bank en als de soundtrack van de film 'Watchman' in 2009. Het nummer leende zich daar natuurlijk goed voor. Van de song werden nog versies gemaakt door Nina Simone, Simon & Garfunkel, The Beach Boys, Bruce Springsteen en tal van andere artiesten. 

Hij liet The Beatles kennis maken met marihuana 

In augustus 1964 verbleven The Beatles in het Delmonica Hotel in New York na hun show. Samen met Bob Dylan en enkele andere aanwezigen dronken ze champagne en goedkope rode wijn. Op een gegeven moment bood Dylan het Britse viertal aan om samen een joint te roken. The Beatles vertelden hem dat ze dat nog nooit gedaan hadden, waarop Dylan verbaasd reageerde. Hij dacht dat ze in 'I want to hold your hand' zongen over het roken van cannabis. Hij begreep het zinnetje 'I can't hide' als 'I get high'. De Britse popgroep sloeg het aanbod echter niet af. Sterker nog, vanaf dat moment rookten ze het wel vaker. Later verschenen er in hun repertoire ook meer psychedelische nummers en misschien was Dylan daar wel verantwoordelijk voor. Paul McCartney ging zelfs zijn eigen cannabis kweken en daar werd hij voor aangehouden door de politie. 

Like a rolling stone 

De geniale muziekschrijver wou met dit liedje in 1965 niet naar The Rolling Stones refereren. De groep heeft er later wel een cover van gemaakt. De inspiratie haalde hij eigenlijk bij een song van Muddy Waters. De blueszanger kwam in 1950 met 'Rollin' stone' en zo kwam Dylan op het idee voor 'Like a rolling stone'. Daarnaast had hij ook een kat die naar de naam Rollin' stone luisterde. Gek genoeg werd het nummer enorm vaak op de radio gespeeld en dat was vreemd voor een liedje van meer dan zes minuten. Het was ook uitzonderlijk voor een song met zoveel tekst om het commercieel goed te doen. Voor zijn fans was het wel even wennen aangezien Dylan plots op een elektrische gitaar speelde. Dat was waarschijnlijk ook de reden voor al het gejoel tijdens zijn concert in Newport in 1965. Het populaire muziekmagazine 'Rolling Stone' werd vernoemd naar dit nummer. Zij riepen 'Like a rolling stone' in 2004 ook uit tot beste nummer aller tijden. Jimi Hendrix zette zichzelf op de kaart in de US met een cover van dit lied. De gitaarvirtuoos besefte dat hij naast een gitarist ook een zanger kon zijn. Blijkbaar moest je niet altijd even toonvast zingen om een zanger te kunnen zijn. 

Hurricane

De fantastische liedjesschrijver had sympathie voor Rubin Carter, ofwel 'The Hurricane', de bokser die 19 jaar in de gevangenis doorbracht voor moord. Hij schreef er in 1975 een nummer over omdat hij er van overtuigd was dat Carter de moord niet had gepleegd. In 1966 werden drie blanke mannen neergeschoten in een bar. Getuigen wisten te vertellen dat de moordenaars twee zwarte mannen waren. Rubin Carter en zijn vriend John Artis werden opgepakt en schuldig bevonden omdat ze in de buurt waren en toevallig ook zwart waren. Ze voldeden verder niet aan de beschrijving. Dylan bezocht Carter in 1975 in de gevangenis. In 1999 werd er een film gemaakt van de feiten getiteld 'The Hurricane' en daar werd het liedje van Dylan ook in gebruikt.  

Knockin' on heaven's door 

In 1973 werd de liedjesschrijver gevraagd om de soundtrack te schrijven voor de film 'Pat Garrett and Billy The Kid'. Hij creëerde een iconische soundtrack geschreven vanuit het perspectief van een stervende sheriff. Dylan kwam zelf ook kort voor in de film. 'Knockin' on heaven's door' werd later enorm veel gecoverd en de bekendste versie is misschien wel die van Guns N' Roses uit 1991. Ook onder andere Bob Marley, Bon Jovi, Eric Clapton en Led Zeppelin maakten er hun eigen versie van. In India kwamen in 2007 1730 gitaristen samen om het nummer te spelen en er een wereldrecord mee te verbreken voor grootste gitaarensemble ooit. Dylan creëerde niet alleen een grote hit voor Guns N' Roses. Hij heeft nog veel successen van grote artiesten op zijn naam staan. Zo schreef hij in 1997 'Make you feel my love', waar Adele een tijd later een grote hit mee te pakken had. 

In de prijzen 

De befaamde muziekschrijver viel meerdere keren in de prijzen voor zijn hoogstaande liedjesteksten. In 2008 kreeg hij een Pulitzer Prize, als eerste rockmuzikant ooit. In 2016 mocht hij de Nobelprijs voor de Literatuur ontvangen voor zijn nieuwe poëtische expressies binnen het Amerikaanse lied, maar daar kwam veel kritiek op omdat hij volgens velen geen schrijver was. Dat Bob Dylan de Nobelprijs won, vonden verschillende schrijvers een belediging voor hun werk. Muziekliefhebbers, daarentegen, waren wel laaiend enthousiast. Dylan zelf heeft altijd gezegd dat hij zichzelf eerst als poëet zag en dan pas als muzikant. Zijn teksten waren dan ook heel poëtisch en literair sterk. 

Kunstenaar 

Naast muzikant was Dylan eigenlijk ook een kunstenaar. Hij tekende en schilderde altijd al graag en zag zichzelf ook als een volwaardig kunstenaar. In 2008 maakte hij zijn debuut als schilder. Hij hield exposities met zijn eigen werk en kreeg er vaak positieve kritieken op. Een bekend werk van hem was de cover van zijn album 'Self Portrait' uit 1970. Dat had hij zelf gemaakt. Er viel over te discussiëren of het mooi was of niet. Zijn recentere kunst was al helemaal een kwestie van smaak en kon niet iedereen bekoren. De zanger werd in zijn schilderkunst geïnspireerd door Picasso en Paul Cézanne en kenmerkte zich door de losse lijnen en instinctieve penseelstreken

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet