
de inspecteur
Hoe bescherm je een idee? "Ik zou niet willen dat een bedrijf met mijn idee gaat lopen"
ma 25 jan. - 7:08

Luc Weyaert uit Lichtervelde is een creatieve geest. "Ik heb in het verleden al veel ideeën gehad. Zo heb ik bijvoorbeeld ooit het idee gehad om het peloton van de Ronde van Vlaanderen door een grote treinwagon te laten rijden en dat is gelukt." Maar nu heeft Luc een idee dat volgens hem veel geld waard kan zijn. "Ik kan er niet veel over vertellen. Het is een heel simpel idee. Maar voor de juiste firma of het juiste bedrijf kan het heel interessant zijn."
Ik wil voorbereid zijn vóór ik met bedrijven ga praten. Ik zou niet willen dat ze met mijn idee aan de haal gaan.
Maar vóór Luc gaat praten met potentiële kopers, wil hij zich eerst goed indekken. "Ik zou niet willen dat ik mijn idee aan een firma voorstel en dat ze er vervolgens mee aan de haal gaan zonder mij ervoor te vergoeden." Hij vreest ook dat zijn idee beschermen met een patent of octrooi veel geld kost. "Als er dan toch geen bedrijven geïnteresseerd zijn, ben ik al mijn geld kwijt."
Digitale kluis
"De beste manier om je idee te beschermen is het registreren in het i-DEPOT," zegt Diter Wuytens van het BOIP. Dat is het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. "Het i-DEPOT is een digitale bewaarkluis waar je jouw idee in stopt. Je krijgt dan een bewijs dat jij op een bepaalde dag, een bepaald idee had."
Als je dan vervolgens met geïnteresseerde bedrijven gaat praten en zij gaan met jouw idee lopen, kan jij aantonen dat jij het idee eerst had.
Geen rechtsbescherming
Het i-DEPOT toont dus aan wanneer jij jouw idee had. Maar het geeft je geen rechtsbescherming. "Je kan dus niet opeisen dat jij alleen dat idee mag hebben. Je kan wel bewijzen dat jij een idee had vóór er een bedrijf mee aan de haal ging."
Als je met een bedrijf over jouw idee gaat praten, dan sluit je best een geheimhoudingsovereenkomst af. Dat wil zeggen dat je heel duidelijk met het bedrijf afspreekt dat jij hen je idee gaat vertellen en dat ze daarover met niemand anders mogen over praten. Je kan in die overeenkomst schrijven wat de gevolgen zijn als het bedrijf wél met je idee zou gaan lopen. Dat kunnen bijvoorbeeld boetes zijn. Als het bedrijf jouw idee dus zou stelen, kan je naar de rechter stappen: dan kan je met je registratie in het i-DEPOT bewijzen dat jij dat idee had, en dat je met het bedrijf had afgesproken om daarover geen informatie te delen.
Een i-DEPOT is de eerste stap om aan te tonen dat jij het idee had alvorens je met een bedrijf erover gaat praten.
Werk je je idee concreet uit, dan kan je in aanmerking komen voor auteursrecht. "Heb je bijvoorbeeld een idee voor een boek en schrijf je vervolgens dat boek, dan kan je aanspraak maken op je auteursrecht. Meer zelfs, dat auteursrecht is gratis en krijg je automatisch."
Niet duur
Luc vreest dat zijn idee registreren in het i-DEPOT hem veel geld zal kosten. "Voor 37 euro kan je je idee al registreren in het i-DEPOT. Dat wordt dan vijf jaar bewaard." Kies je er na vijf jaar voor om je contract niet te verlengen, dan heb je nog altijd een attest waarop staat dat jij je idee ooit geregistreerd hebt.
Het i-DEPOT is ook wereldwijd geldig. "Je zou het wereldwijd als bewijs kunnen aanvoeren. In Europa zal de rechter het i-DEPOT altijd als bewijs accepteren."