Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Hoe betaalbaar huren?

wo 18 jan. - 6:00

Huurders besteden in sommige gevallen 47% van hun inkomen aan huisvesting. Dat is meer dan eigenaars.

Huurders besteden tot 47% van hun inkomen aan huisvesting, bij eigenaars is dat 39%. Dat blijkt uit een enquête van de VRT, naar aanleiding van het nieuwe één-programma wonen.tv.

Besteed maximaal 1/3 van je inkomen

Wie een lening wil of huis koopt, krijgt de raad om maximaal 1/3 van z'n inkomen aan de lening te besteden. Die raad geldt ook voor huurders, zegt Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform. In de praktijk is dat in veel gevallen niet haalbaar omdat de huurprijzen veel te hoog zijn. "Er is een crisis en die is algemeen. Niet alleen in stedelijke gebieden is de huurprijs te hoog, ook op het platteland is huren duur."

Niet alleen de huur is duur. Ook de extra kosten voor energie, verwarming en water tellen door: "In vergelijking met een eigenaar die in z'n eigen huis woont, heeft een huurder vaak extra energiekosten. Veel huurders wonen in een appartement en betalen ook kosten voor de ‘gemeenschappelijke delen’ van het gebouw."

Sociale huurmarkt?

Een woning zoeken buiten de private huurmarkt en je richten naar de sociale huurmarkt kan een oplossing zijn. Maar niet iedereen komst in aanmerking voor een sociale woning, er zijn voorwaarden aan verbonden. Die verschillen naar gelang het soort sociale huurwoning:

  • Sociale verhuurkantoren: je krijgt een woning aangeboden. De huurprijs wordt berekend volgens je inkomen. De Inschrijvingen worden chronologisch verwerkt.
  • Sociale huisvestingsmaatschappijen: verhuren woningen van eigenaars als sociale huurwoning. De prijs is hoger dan bij verhuurkantoren. Wie de hoogste nood heeft, krijgt als eerste een woning toegewezen. Gevolg: er zijn lange wachtlijsten en je moet geregeld je inschrijving vernieuwen.

Lagere huurprijs

Als je 4 jaar lang op een wachtlijst staat voor een sociale huurwoning bij een huisvestingsmaatschappij, kan je een aanvraag doen voor een huurpremie. De premie is inkomensafhankelijk.

Een huursubsidie kan je krijgen als je van een slechte naar een goede woning verhuist, als je dakloos bent geweest, of als je bij een sociaal verhuurkantoor huurt.

Voor eigenaars

Een woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor verzekert een eigenaar dat de huurprijs zal betaald zijn. Als de huurder niet kan betalen, springt het verhuurkantoor bij. Bovendien nemen de verhuurkantoren ook een deel van de administratie op zich.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet