de madammen
Hoe blijft een pruik zitten? Kan je ermee zwemmen? Alles wat je wil weten over een pruik
ma 12 okt. - 6:00
Haren zijn er in alle kleuren, lengtes en stijlen. Bijgevolg bestaan er ook pruiken of haarwerken in alle kleuren, lengtes of stijlen, zelfs met krulletjes. Toch zijn sommige haren beter geschikt voor een pruik dan andere.
Europees haar
Europees haar is het meest geschikt om er een pruik van te maken, zowel mannen- als vrouwenhaar. De kwaliteit van de haren is erg hoog, ze zijn mooi, sterk en glanzend. Bovendien hoeven ze niet bewerkt te worden. De haren van bijvoorbeeld Aziaten of Brazilianen hebben een heel andere structuur, ze zijn vaak dikker en worden vaak chemisch behandeld om ze om te vormen naar de structuur van Europees haar.
Synthetisch of echt haar
Het verschil tussen synthetisch en echt haar is tegenwoordig amper te zien. Er is wel een groot verschil in kwaliteit. Een pruik met synthetisch haar is veel sneller dof, de glans en veerkracht gaan er sneller uit en de pruik raakt ook makkelijker beschadigd, bij wrijving bijvoorbeeld.
Levensduur
Een pruik met synthetisch haar zou om het jaar vervangen moeten worden. Een pruik in natuurhaar kan makkelijk vier tot vijf jaar meegaan en mooi blijven. Het haarwerk zal dan nog niet volledig versleten zijn, maar de haartjes vernieuwen natuurlijk niet en zullen dus aan veerkracht verliezen.
Hoeveel haren in pruik?
Om een pruik te maken zijn acht tot twaalf paardenstaarten nodig, afhankelijk van de dikte van de paardenstaart. Hoeveel haren er gebruikt worden, hangt af hoe van dicht de haartjes naast elkaar worden geplaatst. Een normaal persoon heeft meer dan 100.000 haren op zijn of haar hoofd. Voor een pruik worden nooit zoveel haren gebruikt, want dat zou de pruik te zwaar maken om ze te dragen.
Haarkleur
Er bestaan pruiken in alle haarkleuren, dus ook in grijs haar, maar mooie grijze haren zijn moeilijk te vinden. Ook zeer lichtblonde haren, die mooi glanzen en niet beschadigd zijn, zijn moeilijk te vinden. Dat heeft natuurlijk invloed op de prijs, de pruiken in die haarkleuren zijn daardoor duurder.
Bijkleuren
Een pruik met natuurlijke haren kan gekleurd worden. Natuurhaar gaat net zoals ons eigen haar verkleuren, het kan bijvoorbeeld lichter worden door de zon. Het kan bijgevolg ook perfect bijgekleurd worden.
Wassen
Een pruik kan je net zoals je eigen haren wassen. Dat gebeurt op dezelfde manier, met stromend water en shampoo maak je de pruik nat. Iemand die een pruik permanent draagt, van ’s morgens tot ’s avonds, wordt aangeraden de pruik om de vijf tot zeven weken te wassen. Het is beter je pruik daarvoor af te nemen, maar het hoeft niet.
Douchen
Een pruik kan tegen water, je kan er dus perfect mee douchen. Al is het praktisch makkelijker om de pruik af te nemen en ze op die manier droog en in model te houden. Aangezien water een pruik niet beschadigd, kan je er ook mee zwemmen.
Zwemmen
Zwemmen kan dus want een pruik blijft ook heel goed vastzitten, zeker als die op maat gemaakt is. Binnenin zijn er ook speciale antislipzones en er zijn ook zones in polyurethaan waar je transparante klevers op kan aanbrengen.
Slapen
Slapen met een pruik kan, maar toch wordt het aangeraden het haarwerk ’s nachts af te zetten. Het bepaalt namelijk mee de levensduur. ’s Nachts draaien we en steunen we op ons hoofd, door de wrijving gaat het haarwerk minder lang mee en kan er schade aan de pruik komen.
Bewaren
Er bestaan steuntjes of een werkhoofd om de pruik ’s nachts op te zetten. Wie een pruik of haarwerk voor een langere tijd wil wegleggen, bewaart die best in een doos, afgesloten van stof en daglicht.
Prijs
De prijzen voor een pruik hangen erg af van de lengte en kwaliteit. De prijs voor een standaardpruik met synthetische haar start vanaf 600 euro. Een standaardpruik met echt haar, weliswaar bewerkt, ligt tussen 1.200 en 2.000 euro. Een standaardpruik van Europees haar, haartje per haartje geknoopt, kost al gauw 3.000 euro voor een lengte van 20 centimeter. Voor eenzelfde pruik met een lengte van 30 centimeter betaal je 3.800 euro. Voor echt maatwerk komt daar nog eens 800 euro bovenop.