Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Hoe brandveilig zijn de Gentse studentenkoten?

wo 25 sep. - 1:01

Steeds meer studentenkoten in Gent zijn in orde met de brandveiligheidsnormen. Toch is nog steeds ongeveer een derde van de koten niet in orde, en dat is te veel, vindt de Gentse brandweer. Wanneer de brandveiligheid niet wordt goedgekeurd, krijgt een kotbaas drie maanden de tijd om het op te lossen, anders kan het kot ongeschikt verklaard worden.
afbeelding van vuur
© Foto: Pixabay

Een studentenkot moet volgens de wet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de kotbaas zorgen voor brandblusapparaten, rookmelders, brandwerende wanden en vloeren, ... De Gentse brandweer heeft nu cijfers bekendgemaakt over de brandveiligheid bij de Gentse studentenkoten, en ze zijn heel dubbel. Aan de ene kant is er een verbetering merkbaar, want er zijn steeds meer koten in orde. Anderzijds is het aantal dat niet in orde is, nog steeds veel te hoog.

Verbetering

In 2017 kreeg amper 43% van de gecontroleerde panden een gunstig brandweerverslag. In 2018 was er al een lichte verbetering, toen ging het om 45% goedgekeurde koten. Dit jaar is de stijging nog een stuk groter. Sinds begin 2019 bleek al 64% van de gecontroleerde kamerwoningen brandveilig.

Bovendien, zegt Gents burgemeester Mathias De Clercq, is er een toename van het aantal eigenaars dat een controle spontaan aanvraagt. “Dat is goed. Brandveiligheid gaat boven alles. We zullen hier als Stad blijven op inzetten.”

Als de brandweer merkt dat er iets niet in orde is, krijgt de kotbaas drie maanden de tijd om in orde te maken. Anders kan het kot ongeschikt verklaard worden. 

Regelgeving in Gent

De regelgeving voor brandveiligheid is in elke stad anders. Nick Van der Veken, preventionist bij Brandweerzone Centrum: “In de gemeenten van onze zone (Gent, Assenede, Evergem en Zelzate, nvdr.) zijn kotbazen onder andere verplicht de kamers uit te rusten met rookmelders, drukknoppen, sirenes, veiligheidsverlichting, pictogrammen en brandblusapparaten. In bepaalde gevallen moet er zelfs een rookluik zijn dat automatisch opent om rook te laten ontsnappen."

"We vragen die maatregelen niet zomaar. Ze zorgen ervoor dat een eventuele brand beperkt blijft. Bovendien verhoogt de veiligheid voor wie nog aanwezig is in het brandende pand. Uiteraard is een periodiek onderhoud van de aanwezige brandpreventie-uitrustingen en technische installaties ook heel belangrijk.”

Aangebrande pizza

Vorig jaar werd de brandweer 85 keer opgeroepen voor een interventie in een studentenpand. Dit jaar staat de teller (voorlopig) op 59 interventies. Maar meestal gaat het om loos alarm: een kapotte rookmelder of een storing in het branddetectiesysteem.

Maar er is ook al erger vermeden dankzij de genomen brandveiligheidsmaatregelen: een vergeten kookpot op het vuur of aangebrande pizza’s in de oven, bijvoorbeeld. Zoiets zorgt voor hevige rookontwikkeling, wat opgemerkt wordt door de rookmelders.

Niet goedkoop

“Maatregelen voor brandpreventie zijn niet goedkoop", weet Margot Lefever, coördinator van de controleurs en brandpreventieadviseurs bij Brandweerzone Centrum. "Maar het is echt nodig. Een mensenleven is onbetaalbaar. Gelukkig zien steeds meer kotbazen dat ook zo. De start van het academiejaar is de ideale gelegenheid om te sensibiliseren rond het thema.”

Brandsimulatie tijdens Student Kick-Off

Op woensdag 25 september staat de preventiedienst van de brandweer, op het Sint-Pietersplein in Gent, tijdens de Student Kick-Off. Voor de gelegenheid wordt de rookmobiel, een container waarin een brand wordt gesimuleerd, omgebouwd tot studentenkot. Studenten kunnen er aan den lijve ondervinden hoe moeilijk ze wegraken uit een met rook gevulde kamer. De brandweer deelt ook brandveilige theelichtjes, op LED-batterij, en noodfluitjes uit.

De brandweer wil dit jaar studenten ook vragen om hun kotbaas mee te mobiliseren om zich in regel te stellen met de brandveiligheidsnormen. “Vaak zijn studenten zich niet bewust van de maatregelen die kotbazen moeten nemen. Met een ludieke postkaart hopen we de studenten daar ook bij te laten stilstaan en meer nog: dat ze hun kotbaas om actie vragen.”

Tips voor studenten

De kotbazen moeten regels volgen, maar ook de studenten moeten stilstaan bij hun eigen gedrag. De Gentse brandweer geeft volgende tips mee:

  • Steek geen kaarsen aan, maar gebruik kaarsjes op LED-batterijen
  • Laad je gsm of laptop niet ’s nachts op en overbelast het elektrisch net niet door tal van verdeeldozen te gebruiken. Gsm-opladers hebben een groot risico tot oververhitting
  • Zorg dat je niets in de gangen en traphallen laat slingeren. Op die manier raak je gemakkelijk buiten bij brand
  • Hang geen kapstokhaken over een branddeur
  • Heb je een pizza in de oven gestoken? Steek een timer in je gsm, zo vergeet je hem niet!
  • Voorzie een veilige asbak … of beter: rook niet 😉

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet